piątek, 6 września 2013

Tortille z łososiem w panierce z sosem jogurtowo-czosnkowym czyli Teofil z kopytami ;-)

Nadrabiam zaległości w pamiętniku i umieszczam dzisiaj przepis na danie, które zaserwował mi ostatnio Teofil. Jak zwykle pyszna w jego wykonaniu tortilla. Oddaję głos mężczyźnie :).


Tortille z łososiem w panierce
(4 porcje lub 2 dla głodnych;-)

  • 4 placki pszenne tortilla,
  • ok. 200 g swieżego filetu z łososia 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryka 
  • sól 
  • 1 łyżeczka octu winnego 
  • sok z cytryny 
  • 2 jajka 
  • bułka tarta 
  • sól 


Sałatka:
  • 2 duże pomidory 
  • 60 g roszponki 
  • ¼ papryki czerwonej 
  • 1 kulka (ok 125 g ) sera mozzarella 
  • łyżka oleju słonecznikowego/rzepakowego 
  • łyżka octu winnego 


Sos:
  • ok. 150 g jogurtu gęstego naturalnego 
  • 3 łyżki majonezu 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka curry 
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sól do smaku 


Filet z łososia płuczemy, osuszamy i kroimy w dość kostkę ok 1,5-2 cm. Następnie przyprawiamy solą, papryką słodką, sokiem z cytryny i octem, po czym odstawimy w chłodne miejsce, np. do lodówki na jakieś 15 minut. W międzyczasie możemy przygotować sos, w tej odsłonie  proponuję swój sztandarowy przepis na sos czosnkowy z curry. Wygląda on następująco - w miseczce mieszamy wszystkie dostępne składniki, tj jogurt, majonez, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ketchup, curry, paprykę słodką i sól a następnie odstawiamy (rzecz jasna po wymieszaniu, albo przynajmniej w trakcie mieszania) do lodówki. 


Teraz czas na sałatkę. Tu także kluczem jest wymieszanie wszystkich składników, warto tylko zwrócić uwagę na to, żeby przed rozpoczęciem mieszania pokroić pomidory, paprykę i mozarellę w kostkę. 

Wreszcie można zabrać się za smażenie rybki, która lekko skruszała nam w lodówce. W tym celu roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego przyprawy (paprykę i sól) i obtaczamy kawałki łososia w jajku i bułce, po czym smażymy na patelni na złoty kolor, uważając, żeby nie spalić patelni, nie poparzyć się ani nie usmażyć przez przypadek z rozpędu sosu lub sałatki.


Jak już uporamy się ze smażeniem ryby, wówczas placki tortilla skrapiamy wodą i podgrzewamy przez chwilę na patelni, następnie zdejmujemy je z patelni i kładziemy składniki na naszej tortilli – czyli wedle uznania – sos czosnkowy, kilka kawałków łososia oraz sałatkę, by następnie całość zawinąć, czy wręcz otulić niczym ciepłym kocykiem i wrzucić na posmarowaną oliwą i nagrzaną patelnię, żeby jeszcze trochę przyrumienić tortillę. 


Dobrze smakuje ze schłodzonym białym winem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...