Nadrabiam zaległości w pamiętniku i umieszczam dzisiaj przepis na danie, które zaserwował mi ostatnio Teofil. Jak zwykle pyszna w jego wykonaniu tortilla. Oddaję głos mężczyźnie :).
Tortille z łososiem w panierce
(4 porcje lub 2 dla głodnych;-)
- 4 placki pszenne tortilla,
- ok. 200 g swieżego filetu z łososia
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryka
- sól
- 1 łyżeczka octu winnego
- sok z cytryny
- 2 jajka
- bułka tarta
- sól
Sałatka:
- 2 duże pomidory
- 60 g roszponki
- ¼ papryki czerwonej
- 1 kulka (ok 125 g ) sera mozzarella
- łyżka oleju słonecznikowego/rzepakowego
- łyżka octu winnego
Sos:
- ok. 150 g jogurtu gęstego naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ketchupu
- sól do smaku
Filet z łososia płuczemy, osuszamy i kroimy w dość kostkę ok 1,5-2 cm. Następnie przyprawiamy solą, papryką słodką, sokiem z cytryny i octem,
po czym odstawimy w chłodne miejsce, np. do lodówki na jakieś 15 minut. W
międzyczasie możemy przygotować sos, w tej odsłonie proponuję swój sztandarowy przepis na sos
czosnkowy z curry. Wygląda on następująco - w miseczce mieszamy wszystkie
dostępne składniki, tj jogurt, majonez, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ketchup,
curry, paprykę słodką i sól a następnie odstawiamy (rzecz jasna po wymieszaniu, albo
przynajmniej w trakcie mieszania) do lodówki.
Teraz czas na sałatkę. Tu także kluczem jest wymieszanie wszystkich składników,
warto tylko zwrócić uwagę na to, żeby przed rozpoczęciem mieszania pokroić
pomidory, paprykę i mozarellę w kostkę.
Wreszcie można zabrać się za smażenie rybki, która lekko skruszała nam w
lodówce. W tym celu roztrzepujemy jajko, dodajemy do niego przyprawy (paprykę i sól) i obtaczamy kawałki łososia w jajku i bułce, po czym smażymy na
patelni na złoty kolor, uważając, żeby nie spalić patelni, nie poparzyć się ani
nie usmażyć przez przypadek z rozpędu sosu lub sałatki.
Jak już uporamy się ze smażeniem ryby, wówczas placki
tortilla skrapiamy wodą i podgrzewamy przez chwilę na patelni, następnie
zdejmujemy je z patelni i kładziemy składniki na naszej tortilli – czyli wedle
uznania – sos czosnkowy, kilka kawałków łososia oraz sałatkę, by następnie
całość zawinąć, czy wręcz otulić niczym ciepłym kocykiem i wrzucić na posmarowaną oliwą i nagrzaną patelnię,
żeby jeszcze trochę przyrumienić tortillę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)