Kuchnia chińska nie jest tak bogata w desery jak kuchnia zachodnia, dlatego też trudno znaleźć coś wyjątkowego w tym zakresie. Nie ma tam w zwyczaju, aby podawać słodycze na koniec posiłku, ale są one serwowane między posiłkami podczas długich i wykwintnych przyjęć. Uparłam się jednak aby zrobić jakiś deser i wybrałam dość oryginalny przepis na banany w cieście i karmelu, który czasem pojawia się u nas w restauracjach chińskich.
Banany w karmelu
- 3 banany
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki
- olej kukurydziany lub arachidowy
Banany umyć i obrać ze skórki, przekroić na pół wzdłuż, a następnie na 3-4 mniejsze części wszerz. Ubić jajko z mąką na jednolitą masę. Rozgrzać sporą ilość oleju w woku, zanurzyć w nim banany uprzednio obtoczone w masie z jajka i mąki. Smażyć, aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone ułożyć na papierze kuchennym aby pozbyć się nadmiary tłuszczu. Pozostawić w woku jedną łyżkę oleju , dodaj cukier i jedną łyżkę wody. Podgrzewać całość mieszając aż do momentu gdy cukier zacznie brązowieć. Zanurzyć w nim na chwilę usmażone banany i natychmiast podawać. Na stole ustawić miseczkę z zimną wodą, w której macza się gorący kawałek deseru, aby karmel stwardniał.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)