Naleśniki gryczane z soczewicą
(ok. 7 sztuk)
farsz:
- 150 g soczewicy (zielonej)
- 2 cebule
- 1 marchewka
- sól
- pieprz czarny
- 2 łyżki oleju
ciasto:
- 150 g mąki gryczanej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
do podania:
- ketchup
- ok 2 łyżek posiekanego szczypioru
Soczewicę namoczyć i ugotować z obraną marchewką.
Cebulę posiekać i dusić na 2 łyżkach oleju przez ok 20 min, do miękkości. Doprawić solą w trakcie duszenia.
Wymieszać energicznie mąkę z wodą, mlekiem i jajkiem przy pomocy trzepaczki. Następnie doprawić ciasto solą i olejem, dokładnie wymieszać.
Do uduszonej cebuli dodać ugotowaną i odcedzoną soczewicę oraz ugotowaną i posiekaną w drobną kosteczkę marchewkę. Wymieszać, doprawić obficie pieprzem i solą do smaku.Przesmażyć całość ok 3 min na średnim ogniu
Naleśniki smażyć z obu stron, najlepiej z minimalną ilością oleju na nieprzywierającej patelni.
Nałożyć farsz w każdy naleśnik i złożyć go według upodobań np "na cztery" lub w rulonik.
Podawać z keczupem i szczypiorkiem.
Wszystko jedno jaka soczewica? :)
OdpowiedzUsuńraczej zielona :)
Usuń