Jadłam bardzo podobny makaron w knajpce włoskiej Va Piano. Oczywiście o przepis nie pytałam, wiec pewnie nie będzie identyczny, ale starałam się go odtworzyć bo bardzo mi posmakował. Następne podejście do tej pasty będzie z makaronem domowej roboty.
Makaron z kurczakiem, pieczarkami, suszonymi pomidorami i cukinią
(2 porcje)
- 200 g piersi z kurczaka
- 5 łyżek oliwy
- 5 pieczarek
- ok 100 g młodej cukinii
- ok 10 pomidorów suszonych
- 2 ząbki czosnku
- szczypta tajskiej chili
- 1/2 szklanki wina
- sól morska
- kilka gałązek tymianku
- 2 łyżki słonecznika
- 2 porcje makaronu penne
- kilka listków bazylii do udekorowania
- ok 2 łyżek startego sera cheddar
- kilka kropli oliwy z oliwek (opcjonalnie)
Mięso pokroić w 0,5-1 cm paski i wymieszać z solą morską oraz tymiankiem w misce i odstawić.
Pomidory suszone pokroić w paski, pieczarki w cienkie plasterki, a cukinie w ok 0,5 cm kosteczkę.
Wlać na patelnię oliwę z oliwek. Dodać chili i przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok 1 min.
Dodać mięso na patelnie i smażyć ok 3 min na dużym ogniu.
Dodać 1/4 szklanki wina do mięsa i smażyć dalej na dużym ogniu ok 2 min.
Następnie dodać do patelni z mięsem pomidory suszone oraz pieczarki i smażyć dalej ok 5-7 min, w międzyczasie podlać resztą wina i dodać słonecznik.
Na koniec dodać cukinię i smażyć całość jeszcze przez ok 2 min.
Makaron serwować posypany serem cheddar i udekorowany świeżą bazylią. Można skropić oliwą z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)