Generalnie jeśli tylko możemy to gotujemy i pieczemy buraka w skórce aby zachować jego wartości odżywcze, ale dzisiaj będzie trochę inaczej. Będziemy piec buraczki w cebulowym sosie balsamicznym, na prawdę mają wtedy niepowtarzalny smak! Tym którzy lubią takie smaki z pewnością przypadnie do gustu tarta z buraczkami i kozim serem. Polecam !
Sałatka z pieczonymi burakami, kozim serem i orzechami
( 2 porcje)
- 2 średniej wielkości buraki
- 2 czerwone cebule
- 120 ml octu balsamicznego
- 20 g masła
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki czubate cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich
- kilka liści sałaty lodowej
- ok 80 g sera koziego
- 2 łyżeczki szczypiorku
- pieprz
- kilka gałązek rozmarynu
Umyć i obrać buraki a następnie pokroić je w ok 3-4 mm plastry.
Rozgrzać na patelni łyżkę oleju z masłem. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i podsmażyć 4 min na średnim ogniu. Dodać cukier i smażyć dalej ok 1-2 min aż do skarmelizowania się cukru. Wlać ocet balsamiczny, doprawić solą i gotować jeszcze ok 5 min.
Ułożyć w brytfance jedną warstwę buraków, wylać sos balsamiczny wraz z cebulą i ułożyć kolejną warstwę. Oprószyć solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem i ułożyć na wierzchu gałązki rozmarynu. Piec pod przykryciem w temp. 200 C ok 1h.
Rozdrobnić orzechy i uprażyć je na suchej patelni.
Sałatę ułożyć na talerzu, wyłożyć ciepłe jeszcze buraki oraz cebulkę i polać sosem z brytfanki. Dodać kawałki sera koziego, uprażone orzechy włoskie i posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)