Pieczona kapusta ze szpinakiem i pieczarkami
(2-3 porcje)
- 1 kapusta pekińska lub 1 główka zwykłej kapusty
- 250 g pieczarek
- 150 g szpinaku świeżego
- 5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy truflowej
- 3 łyżki słonecznika
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 kubeczek jogurtu
- 2 cm imbiru
- sól morska
- pieprz kolorowy
Pokroić cebule w kosteczkę i dusić na oleju kokosowym w patelni przez ok 5 min.
Dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i smażyć na małym ogniu ok 30 sek.
Dodać do cebuli szpinak i smażyć na średnim ogniu przez ok 4 min, aż zmięknie i wtedy dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawić całość solą i pieprzem i smażyć do momentu aż pieczarki zaczną puszczać wodę.
Dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki i wymieszać.
Kapustę pekińską pokroić w 3 cm plastry.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej plastry kapusty. Skropić je oliwą truflową. Doprawić solą pieprzem i natrzeć 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę.
Na plastrach ułożyć farsz z patelni i posypać słonecznikiem.
Piec całość w 180 C przez ok 30 min. Jeśli używamy zwykłej kapusty to możemy przedłużyć czas pieczenia w zależności czy jest młoda czy stara o ok 15 min.
Wymieszać z jogurtem 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz posiekany bardzo drobno lub starty na tarce imbir, doprawić szczyptą soli.
Kapustę podawać na ciepło polaną sosem jogurtowym.
Intrygujące danie. Nie przetwarzałam jeszcze termicznie kapusty pekińskiej. Czekam na przepis w akcji ;)
OdpowiedzUsuńJa też ;-). Trafiła przypadkiem do piekarnika,ale zwykłą kapustę piekłam już w tej formie nie raz. Pozdrawiam ;-)
UsuńNie zapomnij dodać do akcji, czas jest do jutra ;)
Usuń