Kolejne danie w tajskim stylu na blogu. A co tam, kocham tą kuchnię i uwielbiam orzechy nerkowca. Te pyszne,
zdrowe, maślane i delikatnie słodkawe orzeszki to nic innego jak nasiona
tropikalnego drzewa o nazwie nanercz zachodni, które pochodzi z
Brazylii. Portugalscy odkrywcy rozpowszechnili orzechy nerkowca do
innych obszarów Amerki Pd a także do Afryki i Indii. Dziś głównymi
producentami orzeszków nerkowca są Indie,
Brazylia, Mozambik, Tanzania i Nigeria. Gdy kupujemy orzeszki nerkowca,
dobrze jest przechowywać je w lodówce w szczelnym pojemniku, mozemy je
także bez problemu mrozić, choć mnie się jeszcze to nie zdażyło , aby
się uchowały tak długo aby istniała potrzeba ich mrożenia. Drogie panie, nerkowce zawierają tylko zdrowe tłuszcze i cudownie działają na skórę i włosy. Zatem może je sobie podjadać w trakcie diety zamiast chipsów ;-) po garstce nawet do 4 razy w tygodniu. Oczywiście najwięcej w nich dobra jest gdy nie są poddawane żadnej obróbce termicznej , czyli nie są prażone ani panierowane, ale co tam.., do dzisiajszego kurczaka je będziemy prażyć na suchej patelni.
Kurczak w sosie słodkim chilli z dymką, pieczarkami i orzechami nerkowca (4 porcje)
- 450 g piersi z kurczaka
- 50 g fasolki szparagowej
- 60 g orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 4 całe młode dymki
- 1 cebula
- 6 pieczarek
- 1/4 szklanki wody
- 50 g cukru trzcinowego
- 1 1/2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki sosu słodkiego chilli
- 2 łyżki sosu rybnego
Podgrzewać wodę na sos z cukrem, aż się rozpuści i gotować potem przez ok 7-10 min, do momentu aż zrobi się syrop. Zdjąć z ognia dodać ocet winny, sos słodki chilli oraz sos rybny, wymieszać i ostawić.
Fasolkę pokroić w ok. 3 cm kawałki i ugotować w wodzie lub na parze, tak aby była jędrna.
Przygotować pozostałe składniki. Kurczaka pokroić w cienkie paski, pieczarki w plasteki, dymkę w skośne słupki a cebulę w piórka.
Uprażyć na suchej patelni orzechy nerkowca.
Rozgrzać wook, wlać 4 łyżki oleju słonecznikowego. Wrzucić na rozdgrzany olej kawałki kurczaka i czosnek, smażyć je ok 3 min cały czas mieszając.
Do kurczaka dodać pieczarki i smażyć kolejne 3 min, mieszając.
Dodać cebulę, dymkę, fasolę, orzechy i sos. Całość smażyć ok 1 min, cały czas mieszając.
Kurczaka podawać na podgrzanych półmiskach z ryżem lub wymieszanego z makaronem ryżowym.
Pychotki, polecam! :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńRewelacja :-) bardzo smaczny pomysł na obiadek :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)
OdpowiedzUsuńSuper, mięsko wyszło bardzo jędrne :-)
OdpowiedzUsuń