poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Kurczak w sosie słodkim chilli z dymką, pieczarkami i orzechami nerkowca

Kolejne danie w tajskim stylu na blogu. A co tam, kocham tą kuchnię i uwielbiam orzechy nerkowca. Te pyszne, zdrowe, maślane i delikatnie słodkawe orzeszki to nic innego jak nasiona tropikalnego drzewa o nazwie nanercz zachodni, które pochodzi z Brazylii. Portugalscy odkrywcy rozpowszechnili orzechy nerkowca do innych obszarów Amerki Pd a także do Afryki i Indii. Dziś głównymi producentami orzeszków  nerkowca są Indie, Brazylia, Mozambik, Tanzania i Nigeria. Gdy kupujemy orzeszki nerkowca, dobrze jest przechowywać je w lodówce w szczelnym pojemniku, mozemy je także bez problemu mrozić, choć mnie się jeszcze to nie zdażyło , aby się uchowały tak długo aby istniała potrzeba ich mrożenia. Drogie panie, nerkowce zawierają tylko zdrowe tłuszcze  i cudownie działają na skórę i włosy. Zatem może je sobie podjadać w trakcie diety zamiast chipsów ;-) po garstce nawet do 4 razy w tygodniu. Oczywiście najwięcej w nich dobra jest gdy nie są poddawane żadnej obróbce termicznej , czyli nie są prażone ani panierowane, ale co tam.., do dzisiajszego kurczaka je będziemy prażyć na suchej patelni.
Kurczak w sosie słodkim chilli z dymką, pieczarkami i orzechami nerkowca
(4 porcje)
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 50 g fasolki szparagowej
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 całe młode dymki
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
sos:
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 1/2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki sosu słodkiego chilli
  • 2 łyżki sosu rybnego


Podgrzewać wodę na sos z cukrem, aż się rozpuści i gotować potem przez ok 7-10 min, do momentu aż zrobi się syrop. Zdjąć z ognia dodać ocet winny, sos słodki chilli oraz sos rybny, wymieszać i ostawić.
Fasolkę pokroić w ok. 3 cm kawałki i ugotować w wodzie lub na parze, tak aby była jędrna.
Przygotować pozostałe składniki. Kurczaka pokroić w cienkie paski, pieczarki w plasteki, dymkę w skośne słupki a cebulę w piórka.
Uprażyć na suchej patelni orzechy nerkowca.
Rozgrzać wook, wlać 4 łyżki oleju słonecznikowego. Wrzucić na rozdgrzany olej kawałki kurczaka i czosnek, smażyć je ok 3 min cały czas mieszając. 
Do kurczaka dodać pieczarki i smażyć kolejne 3 min, mieszając.
Dodać cebulę, dymkę, fasolę, orzechy i sos. Całość smażyć ok 1 min, cały czas mieszając.
Kurczaka podawać na podgrzanych półmiskach z ryżem lub wymieszanego z makaronem ryżowym.

 


4 komentarze:

  1. Pychotki, polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki zdecydowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja :-) bardzo smaczny pomysł na obiadek :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, mięsko wyszło bardzo jędrne :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)