Od czasu gdy zaczełam odkrywać tajską kuchnię cały czas chodzą za mną orientalne smaki. Wynikiem tego jest dzisiejsze danie. Dość niecodzienne połączenie, ale eksperyment na prawdę się udał i było przepyszne. Uwielbiam takie połączenia smaków :).
Orientalna wątróbka z cukinią i ziemniakami
(4 porcje)
- 200 g wątróbki
- 1 młoda cukinia
- 2 szalotki
- 1 por
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonu
- 3 ziarna czarnego kardamonu
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki oleju
- 4 ziemniaki
- garść świeżej bazylii
Sklarować masło, dodać oliwę, rozgrzać mocno i wrzucić karadamon, goździki i cynamon. Smażyć ok 5 min, aż przyprawy zaczną wydzielać silny zapach.
Na osobnej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić obrane ziemniaki pokrojone w ćwiartki, doprawić solą i smażyć ok 5 min, odstawić.
Dodać do patelni z przyprawami posiekaną szalotkę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, smazyć 1 min.
Następnie dodać do cebuli pora, smażyć 2-3 min na średnim ogniu.
Dodać ziemniaki i smażyć na małym ogniu przez 10 min.
Po tym czasie dodać cukinię wymieszać zwiększyć troszkę ogień i smazyć 3 min.
Wlać pomidory z puszki i mleko kokosowe, wymieszać i doprawić 1 łyżką cukru. Gotować na średnim ogniu ok 20 min, aż ziemniaki i cukinia będą prawie miękkie.
Doprawić 1 łyżką soku z cytryny i jedną łyżką cukru pod koniec gotowania, a następnie dodać posoloną wątróbkę i dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok 10 min.
Na ok. 5 min przed końcem duszenia dodać 10 pomidorków koktailowych. Danie podawać udekorowane świeżą bazylią.
Podoba mi się, bardzo oryginalny przepis na wątróbkę.
OdpowiedzUsuńPrzepis ciekawy, ale wątróbkę radzę solić po obróbce termicznej, inaczej będzie gorzka. Smacznego :-)
OdpowiedzUsuń