czwartek, 20 lutego 2014

Panna cotta z ricottą i musem brzoskwiniowym

Dzisiaj bardzo prosty przepis na super pyszny włoski deser. Nazwa panna cotta nie znaczy nic więcej jak "gotowana śmietanka". Nazwa w tłumaczeniu na polski  nie jest zbyt wysublimowana, więc pozostanę przy egzotycznym włoskim brzmieniu ;-). Bardzo często panna cottę podaje się z musem z czerwonych owoców: truskawek lub malin. Moja propozycja jest nieco inna, ale tak samo atrakcyjna a może nawet lepsza dla podniebienia. 




Panna cotta z ricottą i musem brzoskwiniowym
(4 porcje)
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g serka ricotta
  • 50 ml mleka 3,2 %
  • 2, 5 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • 60 g cukru pudru

  • 4 brzoskwinie z puszki
  • 3 łyżki syropu z brzoskwiń z puszki
  • 4 płaskie łyżki płatków migdałów
  • 4 łyżki syropu palmowego (można zastąpić klonowym)


Rozpuścić żelatynę w 3 łyżkach wody o temp. pokojowej. Do rondelka wlać śmietankę i mleko oraz cukier. Laskę wanilii przekroić na pół, wyjąć z niej nasionka, dodać je wraz laską do rondelka. Całość podgrzać mieszając, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił. Doprowadzić do zagotowania, zdjąć z ognia, dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Mieszankę odstawić do przestudzenia, następnie zmiksować na gładką masę z serkiem ricotta. Masę przelać do filiżanek i ostawić do stężenia na ok 5 h a najlepiej na całą noc. 
Tuż przed podaniem deseru przygotowujemy mus owocowy z brzoskwiń. Blendujemy 2 brzoskwinie z puszki z 3 łyżkami syropu z brzoskwiń. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów. Przed wyjęciem panna cotty z formy można umieścić ją na chwilę  w bardzo gorącej wodzie , aby łatwiej się wysuwała. Gotujemy wodę w rondelku, zdejmujemy go z ognia i wkładamy na 2-3 sekundy filiżankę do wody (zanurzamy ją do wysokości do której umieszczony jest deser). Deser można też przygotować w pucharkach lub kokilkach , nie ma wtedy ryzyka, że nie uda nam się wyciągnięcie go z formy. Deser wyciągamy z formy odwracając ją do góry dnem na talerzu, następnie polewamy musem brzoskwiniowym i syropem palmowym, całość posypujemy prażonymi migdałami i od razu podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...