Chia...taaaakie fajne ziarenka i jak ładnie sobie pęcznieją oj :), a jaki pyszny deser z tego można zrobić. Chia to inaczej szałwia hiszpańska. Roślina, której ojczyzną jest Meksyk i Gwatemala. Była znana i uprawiana już w
czasach prekolumbijskich. Aztekowie cenili ją za nasiona, które były
pożywczą potrawą i z których przygotowywali napoje. Płacono nimi podatek
kapłanom i azteckiej szlachcie. Chia
jest jednoroczną rośliną, o szerokich liściach i niedużych, fioletowych
lub białych kwiatach. Owoce chia zawierają dużą ilość owalnych nasion.
Mimo małych rozmiarów nasiona chia są bardzo bogate w
wartościowe składniki odżywcze. Zapraszam na deser :)
Pudding chia z malinami
(2 porcje)
- 4 łyżki ziaren chia
- 200 ml mleczka kokosowego
- 100 ml wody
- 2 (ok 30g) torebki cukru waniliowego
- 4 łyżka syropu klonowego
- mięta do dekoracji
- 250 g malin
Wlać do garnuszka mleko kokosowe i wodę. Wsypać ziarna chia, dodać jedną łyżkę syropu klonowego i 1,5 torebki cukru waniliowego i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować ok 5-7 min, często mieszając.
Pudding zdjąć z ognia, ostudzić, można schłodzić w lodwówce min 30 min (można przechowywać dłużej).
W tym czasie przygotować mus malinowy. Połowę malin zblendować z pozostałym cukrem waniliowym i syropem klonowym.
Umieścić w salaterkach pudding z chia , delikatnie wylać na wierzch mus i udekorować całymi malinami. Udekorować miętą, można posypać cukrem pudrem.
Rewelacyjny! Aż ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuń