czwartek, 10 września 2015

Szarlotka pychotka

Gdy brak mi weny to łażę sobie tak po straganach, albo półki sklepowe zwiedzam licząc na to, że coś mnie zainspiruje. Po powrocie z Azji było mi bardzo smutno, że w moim warzywniaku nie ma listków kafiru, tamaryndowca czy galangalu i jakoś nic nie było w stanie mnie pobudzić do kulinarnej aktywności po wspaniałych smakach Tajlandii...dopóki nie pojawiły się antonówki :). Będzie szarlotka! Taka zwykła szarlotka, pyszna, na kruchym cieście. Nasza polska szarlotka z antonówek a nie jakieś tam apelpaje ;-). Do dzieła !




Szarlotka
(forma 25 cm)
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 30 g masła
  • 180 g cukru białego
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ok 1,5 kg kawśnych jabłek 
  •  2 czubate łyżki cukru trzcinowego
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z białym cukrem i solą. 
Schłodzone masło i margarynę pokroić  szybko w kostkę i dodać dodać do mąki. Siekać nożem mąkę z masłem i margaryną tak, aby składniki się wymieszały. 
Dodać dwa jajka i zagnieść szybko ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 min do lodówki. 
Obrać jabłka i oczyscic z gniaz nasiennych . Pokrojone na pół jabłka pokroić na plasterki. Wymieszać z 2 czubatymi łyżkami cukru (można dodać więcej, ja lubię gdy są kwaśne) oraz cynamonem. Przesamżyć jabłka na średnim ogniu ok 10-15 min , tak aby nie rozpadły się całkowicie i były lekko chrupiące. 
Wysmarować formę na ciasto margaryną. 
Ciasto podzielić na dwie części : 2/3 ciasta rozwałkować cienko (ok 0,5 cm)  i wyłożyć nim dno (można rozciągnąć palcami ciasto palcami bez wałkowania :) ) formy a resztę schować z powrotem do lodówki.  Wstawić formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekać ok 13 min. 
Wyjąć z piekarnika podpieczony spód, wypełnić go jabłkami i pokryć resztą ciasta. Można z niego zrobić paseczki i tradycyjną plecionkę, ale ja lubię skubać ciasto i układać małe nieregularne placuszki na wierzchu, tak aby pokryć warstwę jabłek.  
Zmniejszamy temp do 180 C i pieczemy szarlotkę przez ok 35 min. 







1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...