Dzisiaj śliwkowe rożki "na szybciocha". Uwielbiam węgierki i to one będę grały dzisiaj główne skrzypce. Tym prostym deserem możecie w 30 min zaskoczyć gości, wystarczy mieć tylko ciasto francuskie, wanilię i śliwki. Uwielbiam te ciasteczka za prostotę i cudowny smak mmmm....
Śliwkowe rożki
(ok. 8 sztuk)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- ok 16 śliwek
- 16 g cukru waniliowego
- 3 krople aromatu waniiliowego
- 1 białko
- ok 8 łyżek cukru trzcinowego
Śliwki obieramy z pestek i dzielimi na połówki, a następnie mieszamy je z cukrem waniliowym.
Ciasto francuskie kroimy wycinarką do ravioli (moze być zwykły nóż) na kwadraty o bok ok 12 cm.
Robimy w jednym rogu kazdego kwadratu nacięcia, nakładamy śliwki (po 3-4 połóweczki na rożek), dodajemy niecałą łyżeczkę cukru trzcinowego i zamykamy rożek.
Mieszamy białko z aromatem waniliowym i smarujemy wierzch każdego rożka a następnie posypujemy je pozostałym cukrem trzcinowym.
Pieczemy w temp. 200 C przez 20 min.
Wspaniale się prezentują! musiały być pyszne...
OdpowiedzUsuńPyszne te rożki, zwłaszcza na gorąco, łakomi muszą tylko uważać, żeby się nie poparzyć. Manim :)
OdpowiedzUsuń