Pasztet z wątróbek z borowikami i żurawiną
(2 formy keksowe)
- 130 g podgardla
- 2 łyżki oleju
- 500 mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
- 450 g wątróbki
- 50 g suszonych borowików namoczonych w 1.5 szklanki wody
- ok. 1,5 szklanki wody
- 1 gałązka rozmarynu
- 4 ziarna jałowca
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/3 szklanki żurawiny
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1 pietuszka
- kilka listków świeżej szałwi
- 2 łyżki pasty z tamaryndowca lub kilka 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Zalać suszone grzyby 1,5 szklanki wody i odstawić.
Cebulę i podgardle pokroić w kostkę.
Rozgrzać 2 łyżki oleju dodać pokrojone podgardle i cebulę a następnie dusić pod przykryciem do miękkości przez ok 30 min.
Dodać mięso wieprzowe, doprawić tymiankiem i czosnkiem, obsmażać ok 5 min.
Wodę z grzybów wlać do mięsa, dodać obrane i pokrojone w plastry marchewki oraz pietruszkę w całości. Doprawić rozmarynem, zielem angielskim, jałowcem i listkiem laurowym. Dodać ok 1,5 szklanek wody, tak aby wszystkie składniki były przykryte, doprawić 2 łyżeczkami soli i gotować na średnim ogniu ok 40 min- do miękkości mięsa.
Wyjąć z garnka pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy i jałowiec a następnie całość zblendować.
Doprawić masę pastą z tamaryndowca i cukrem oraz solą i pieprzem do smaku, a następnie dodać żurawinę i wymieszać.
Przełożyć masę do foremek wyłożonych papierem do pieczenia i udekorować wierzch listkami szałwi.
Piec przez ok 40 min w temp 180 C.
Bardzo lubię takie domowe pasztety...Twój wygląda bardzo apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńPasztety uwielbiam ! Szczególnie te domowe.
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie: www.filizanka-smakow.blogspot.com
Super przepis na pasztet, z tymi grzybami jest bardzo aromatyczny, mniam :)
OdpowiedzUsuń