No i nadeszła zima... brrr... w Pruszkowie jeszcze nie ma śniegu, ale nadciągają już grafitowo-szare chmury, które zwiastują jego nadejście. Trzeba się dostosować do pory roku i zapomnieć na kilka miesięcy o pięknie pachnących pomidorkach, fasolce szparagowej, gruntowych ogórkach i owocach z sadu. Strasznie mi smutno z tego powodu, ale próbuje się jakoś odnaleźć w rzeczywistości i wykorzystać to co aktualna pora roku ma do zaoferowania. Uwielbiam dodawać owoce do mięsa: maliny, śliwki, wiśnie, żurawinę, ananasa i jabłuszka. Do pieczenia polecam twardą i kwaskową szarą renetę, ale do sosu który zaproponuje można dodać dowolny gatunek, taki jaki mamy pod ręką. Jako dodatek do mięsa przygotowałam przysmak buraczkowy, który znalazłam w ostatnio przeglądanej przeze mnie książce "Zdrowe kalorie". Całe danie jest lekkie, bez zbędnej ilości tłuszczu i śmietany. Smacznego!
Pierś z kurczaka w sosie jabłkowym z pieczarkami i przysmakiem buraczkowym
(3-4 porcje)
- 2 piersi z kurczaka
- 6 dużych pieczarek
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 jabłko
- 1 cebula dymka
- sól
- pieprz biały
- 5 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka masła
- kilka kropel cytryny
- świeży tymianek
- świeża szałwia
przysmak buraczkowy:
- 4 buraki
- 2 ogórki konserwowe
- 1 czerwona cebula
- 1 jabłko
- 250 g jogurtu naturalnego
- sól
- biały pieprz
Buraki umyć i osuszyć a następnie wstawić na blachę do
nagrzanego do 250 C piekarnika i piec przez 1 h.
Zeszklić posiekaną dymkę na 2 łyżkach oliwy, dodać obrane i
starte na tarce o grubym oczku jedno jabłko. Doprawić czosnkiem, posiekaną
szałwią i tymiankiem po kilka gałązek.Dusić przez 10 min na średnim ogniu pod
przykryciem a następnie dodać 200 g jogurtu naturalnego gęstego i gotować na
małym ogniu pod przykryciem ok 7 min, doprawić solą i białym pieprzem. Na
oddzielnej patelni udusić doprawione solą pieczarki na 1 łyżce oliwy
Pierś z kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić każdą pierś na 4-5
dużych kawałków. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy z 1 łyżeczką masła i na dużym
ogniu obsmażyć kawałki przez chwilę z każdej strony. Odłożyć mięso na talerz.
Wyjąć z piekarnika buraczki, ostudzić je. Zmniejszyć
temperaturę do 200 C. Kawałki kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym i pokryć
je sosem jabłkowym z pieczarkami oraz kilkoma gałązkami świeżego tymianku i zapiekać przez 20 min.
W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, ogórka i buraka oraz
obrane ze skórki jabłko. Wszystko wymieszać i dodać jogurt, doprawić solą i
białym pieprzem a następnie odstawić do lodówki.
Gdy kurczak będzie gotowy podawać z przysmakiem buraczkowym,
można dodać też ziemniaczki lub ryż.
Patrząc na twoje zdjęcia chyba każdy ma nieprzepartą chęć złapać i schrupać – dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuń