Kolejna pasta będzie zarówno z ciecierzycą jak i soczewicą czerwoną. Dotychczas w kuchni używałam głównie do farszu zielonej soczewicy, ale czerwona jest zdecydowanie delikatniejsza i szybciej się gotuje. Jeśli gotujemy zieloną soczewicę dobrze jest ją wcześniej namoczyć wtedy czas gotowania może nam się skrócić do 40 min. W innym wypadku będziemy czekać wieki, aż zmięknie. Pamiętajmy także, żeby solić soczewicę dopiero pod koniec gotowania ponieważ solenie powoduje twardnienie nasion co wpływa znacznie na ich walory smakowe.
Pasta z soczewicy i ciecierzycy
- 100 g czerwonej soczewicy
- 80 g ciecierzycy z puszki
- 50 g łuskanych orzech włoskich
- 1 mały pęczek cienkiego szczypiorku
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- skórka starta z 1/2 cytryny
- kilka kropel cytryny do smaku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki oliwy
- sól
- pieprz
- chili
Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać wodą tak, aby była ledwo przykryta. Dodać 1 łyżeczkę oliwy i doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem ok. 15 min., aż soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz do garnka. Gotową soczewicę przełożyć do naczynia z osączoną ciecierzycą. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy. Na patelnię dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, po chwili szczyptę chili, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusić pod przykryciem kilka minut. Na suchej patelni uprażyć orzechy a następnie je posiekać i przełożyć do naczynia z soczewicą i ciecierzycą. Dodać do warzyw sos z patelni, otartą skórkę z 1/2 cytryny i dokładnie zblendować. Doprawić sola, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany szczypiorek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)