czwartek, 12 grudnia 2013

Pasta z soczewicy i ciecierzycy

Kolejna pasta będzie zarówno z ciecierzycą jak i soczewicą czerwoną. Dotychczas w kuchni używałam głównie do farszu zielonej soczewicy, ale czerwona jest zdecydowanie delikatniejsza i szybciej się gotuje. Jeśli gotujemy zieloną soczewicę dobrze jest ją wcześniej namoczyć wtedy czas gotowania może nam się skrócić do 40 min. W innym wypadku będziemy czekać wieki, aż zmięknie. Pamiętajmy także, żeby solić soczewicę dopiero pod koniec gotowania ponieważ solenie powoduje twardnienie nasion co wpływa znacznie na ich walory smakowe. 


Pasta z soczewicy i ciecierzycy

  • 100 g czerwonej soczewicy
  • 80 g ciecierzycy z puszki
  • 50 g łuskanych orzech włoskich
  • 1 mały pęczek cienkiego szczypiorku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • kilka kropel cytryny do smaku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • chili



Soczewicę wypłukać, wsypać do rondla, zalać wodą tak, aby była ledwo przykryta. Dodać 1 łyżeczkę oliwy i  doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem ok. 15 min., aż soczewica będzie miękka i wchłonie całą wodę. Pod koniec gotowania dodać sól i pieprz do garnka. Gotową soczewicę przełożyć do naczynia z osączoną ciecierzycą. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę a następnie zeszklić na 1 łyżeczce rozgrzanej oliwy. Na patelnię dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, po chwili szczyptę chili, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusić pod przykryciem kilka minut. Na suchej patelni uprażyć orzechy a następnie je posiekać i przełożyć do naczynia z soczewicą i ciecierzycą. Dodać do warzyw sos z patelni, otartą skórkę z 1/2 cytryny i dokładnie zblendować. Doprawić sola, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny do smaku i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać posiekany szczypiorek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...