Ciasto kruche z jeżynami i borówkami w budyniowej piance
(forma ok 30 na 15 cm)
ciasto:
- 250 g mąki
- 130 g masła
- 80 g cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1-2 łyżki wody (opcjonalnie)
- 5 białek
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 70 g (1 duże opakowanie) budyniu waniliowego
- ok 300 g jeżyn
- 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z cukrem i szczyptą soli.
Słodzone masło kroimy szybko w kostkę i dodajemy je do mąki. Siekamy nożem mąkę z masłem, tak aby składniki się wymieszały.
Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche można dodać łyżkę wody. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię spożywczą i schłodzamy w zamrażalniku przez 1 h.
Ponad połowę ciasta zetrzeć na tarce i umieścić na dnie formy. Pieczemy spód ciasta w piekarniku przez 20 min w temp 190 C.
W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder.Na koniec do piany dodajemy stopniowo budyń w proszku, mieszamy a następnie stróżką wlewamy olej i mieszamy.
Wykładamy masę piankową na zapieczony spód ciasta. Wysypujemy na nią równomiernie owoce.
Wyjmujemy z zamrażalnika resztę ciasta i ścieramy je pokrywając równomiernie całą masę piankową z owocami.
Pieczemy całość ok 40 min w temp 180 C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)