sobota, 1 kwietnia 2017

Ciasto kruche z jeżynami i borówkami w budyniowej piance

Diety dietami , ale człowiek na słodko też czasem musi. Pycha, pycha ! 




Ciasto kruche z jeżynami i borówkami w budyniowej piance
(forma ok 30 na 15 cm)

ciasto:
  • 250 g mąki
  • 130 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki wody (opcjonalnie)
masa piankowa:
  • 5 białek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 70 g (1 duże opakowanie) budyniu waniliowego
  • ok 300 g jeżyn
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej

Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy z cukrem i szczyptą soli. 
Słodzone masło kroimy  szybko w kostkę i dodajemy je do mąki. Siekamy nożem mąkę z masłem, tak aby składniki się wymieszały. 
Dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt suche można dodać łyżkę wody. Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię spożywczą i schłodzamy w zamrażalniku przez 1 h. 
Ponad połowę ciasta zetrzeć na tarce i umieścić na dnie formy. Pieczemy spód ciasta w piekarniku przez 20 min w temp 190 C. 
W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę stopniowo dodając cukier puder.Na koniec do piany dodajemy stopniowo budyń w proszku, mieszamy a następnie stróżką wlewamy olej i mieszamy. 
Wykładamy masę piankową na zapieczony spód ciasta. Wysypujemy na nią równomiernie owoce. 
Wyjmujemy z zamrażalnika resztę ciasta i ścieramy je pokrywając równomiernie całą masę piankową z owocami. 
Pieczemy całość ok 40 min w temp 180 C.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...