Na blogu jest już kilka propozycji dań z sosem słodko-kwaśnym. Tak właściwie to już pierwszy post na blogu był o sosie słodko-kwaśnym, gdy robiłam kurczaka smżonego w panierce na głębokim tłuszczu . Potem pojawiły się kolejne dania inspirowane kuchnią chińską i sosem słodko-kwaśnym: makaron ryżowy z kurczakiem , chu'un chan nadziewane indykiem, kurczak z orzechami włoskimi i kapustą, sałatka z wieprzowiną w orientalnej marynacie, z pomarańczą, orzechami i sezamem. Były też tajskie naleśniki nadziewane tuńczyckiem z sosem słodko kwaśnym oraz tajskie dania z tamaryndowcem, który nadaje potrawom słodko-kwaśny smak, na przykład dorada w sosie z tamaryndowca czy choćby najpyszniejsze tajskie curry massaman. Dzisiaj będzie bardzo lekki i delikatny kurczak na słodko kwaśno inspirowany kuchnią tajską. Kurczak, najpierw lekko podsmażony, jest następnie bardzo krótko duszony z kolorowymi warzywami i doprawiony pomidorami, octem ryżowym i cukrem. Danie jest ekspresowe, wystarczy przygotować wszystkie składniki, rozgarzać wok i mamy gotowy obiad w 10 min.
Kurczak na słodko-kwaśno po tajsku*
(3 porcje)
- 450 g piersi z kurczaka, pokrojonej w paski
- 1/4 dymki, pokrojonej w piórka
- 1/4 czerwonej papryczki chilli, pokrojonej w cienkie paseczeki
- 1/4 zielonej papryczki chilli, pokrojonej w cienkie paseczki
- 4 cm ogórka pokrojonego w cienkie plasterki
- 6 pomidorków koktailowych, przekrojonych na pół
- 4 dymki, pokrojone na ukośnie kawałki
- 1 łyżeczka koncentartu pomidorowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 lyżka sosu rybnego
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki bulionu drobiowego
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- swieżo zmielony pieprz
- kolendra do dekoracji
Przygotuj wszystkie składniki.
Rozgrzej wok i wlej olej, kiedy będzie już gorący. Włóż kawałki mięsa pokrojone w paseczki i smaż cały czas mieszając 3-5 min,aż zmienią kolor i będą miękkie.
Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj , ewentualnie dopraw bulionem, tak aby powstał sos. Gotuj 3-4 min, co jakiś czas mieszając. Na koniec spróbuj, czy nie trzeba lepiej doprawić.
*przepis z książki "Kuchnia tajska-to proste" S.MorrisPodawaj kurczaka na ogrzanym półmisku, udekorowanego listkami kolendry.
Super przepis, wyszło pyszne, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńsmacznego :), polecam też inne słodko-kwaśne przysmaki
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki :-) super przepis. Z chęcią wypróbuje :-)
OdpowiedzUsuńNie lepiej zastosować tutaj mięso z udek, a nie z piersi?
OdpowiedzUsuńTak to robią w tradycyjnej tajskiej kuchni :) Mięso jest bardziej miękkie i wg mnie smaczniejsze.
można zrobić z dowolnego mięsa, ale pierś z kurczaka jest idealnie miękka. Pozdrawiam :)
Usuń