piątek, 23 maja 2014

Pieczone skrzydełka z sosem serowym

Od jakiegoś czasu próbuje wyczarować skrzydełka, które jadłam kiedyś w jednej z restauracji w USA. Niestety nie ma u nas takich skrzydełek nigdzie. Próbowałam wiele wersji, ale żadna nie smakuje dokładnie tak samo. Nie udało mi się odtworzyć tego smaku, ale powstało coś nowego co równie dobrze smakuje i w połączeniu z sosem serowym będzie doskonałą przekąską na przyjęcie. Obiecuje, że będę szukać dalej  substytutu amerykańskiej marynaty do skrzydełek i będę się dzielić z Wami najsmaczniejszymi eksperymentami.

Pieczone skrzydełka z sosem serowym 
(ok 4 porcji)
  • 1,5 kg skrzydełek 
 marynata:
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu palmowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek suszonego chili, posiekany
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego ;
  • 1 łyżka sosu teriyaki
  • 2 łyżki cytryny
  • 1 łyżka vegety
sos serowy:
  • 130 g śmietany 18%
  • 100 g sera gorgonzola
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cytryny
Skrzydełka umyć osuszyć i poprzecinać na pół w stawach.
Umieścić je w misce dodać wszystkie składniki marynaty, dokładnie wymieszać tak aby obtoczyć mięso w marynacie, przykryć folią i umieścić w lodówce na 24 h.
Nagrzać piekarnik na 180 C i piec skrzydełka ok 40 min, w połowie pieczenia obrócić.
W międzyczasie przygotować sos serowy. W tym celu utrzeć ze śmietaną ser gorgonzola na gładką masę, doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majonezem, sokiem z cytryny i limonki.  Sos wstawić do lodówki, żeby stężał.
Skrzydełka podawać na ciepło z zimnym sosem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)