czwartek, 8 maja 2014

Serek wiejski z pomidorami, awokado i bazylią


Po długiej zimie przychodzi czas na lekkie, wiosenne śniadania i oto jedno z nich.  Uwielbiam takie połączenie składników. Można zrezygnować z awokado czy papryki jeśli ktoś za nimi nie przepada, ale absolutną podstawą są pomidory, bazylia i przyprawy. 


Serek wiejski z pomidorami, awokado i bazylią
(1 porcja)
  • 200 g serka wiejskiego chudego
  • 1 pomidor
  • garść listków świeżej bazylii
  • 1/2 awokado
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 łyżka pestek dyni
  • czosnek granulowany
  • 1/4 papryki czerwonej
  • sól
  • pieprz 
  • krem balsamiczny



Do serka wiejskiego dodajemy kilka kropel soku z limonki, sól, szczyptę czosnku, pieprz oraz 3-4  poszatkowane listki bazylii. Całość mieszamy i umieszczamy w szklanym pucharku lub miseczce. Pomidory i awokado kroimy w kostkę. Pomidory doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Awokado skrapiamy pozostałym sokiem z limonki oraz doprawiamy solą i czosnkiem granulowanym. Wykładamy na serek równą warstwę pomidorów a następnie równomiernie układamy awokado. Na warstwę awokado wykładamy pokrojoną w kostkę paprykę. Na suchej patelni prażymy pestki dyni wysypujemy je na wierzch  i dekorujemy świeżą bazylią. Całość polewamy kremem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)