Po długiej zimie przychodzi czas na lekkie, wiosenne śniadania i oto jedno z nich. Uwielbiam takie połączenie składników. Można zrezygnować z awokado czy papryki jeśli ktoś za nimi nie przepada, ale absolutną podstawą są pomidory, bazylia i przyprawy.
Serek wiejski z pomidorami, awokado i bazylią
(1 porcja)
- 200 g serka wiejskiego chudego
- 1 pomidor
- garść listków świeżej bazylii
- 1/2 awokado
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 1 łyżka pestek dyni
- czosnek granulowany
- 1/4 papryki czerwonej
- sól
- pieprz
- krem balsamiczny
Do serka wiejskiego dodajemy kilka kropel soku z limonki, sól, szczyptę czosnku, pieprz oraz 3-4 poszatkowane listki bazylii. Całość mieszamy i umieszczamy w szklanym pucharku lub miseczce. Pomidory i awokado kroimy w kostkę. Pomidory doprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Awokado skrapiamy pozostałym sokiem z limonki oraz doprawiamy solą i czosnkiem granulowanym. Wykładamy na serek równą warstwę pomidorów a następnie równomiernie układamy awokado. Na warstwę awokado wykładamy pokrojoną w kostkę paprykę. Na suchej patelni prażymy pestki dyni wysypujemy je na wierzch i dekorujemy świeżą bazylią. Całość polewamy kremem balsamicznym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)