Wiosna rozgościla się w naszych stronach a z nią przyszła chętka na warzywne tarty, które można jeść na ciepło (tak smakują mi najbardziej), ale mogą być też serwowane na zimno np. na majówkowym pikniku. Uwielbiam to zestawienie smaków, grillowana cukinia, słodkie pomidory, mozzarella w balsamicznej kąpieli, a wszystko pachnące bazylią i czosnkiem. Pycha!
Tarta ala caprese
(forma ok 30 cm)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3 jajka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 50 ml śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 250 g sera mozzarella
- sól morska
- 450 g słodkich pomidorów średniej wielkości
- 1 młoda cukinia
- 3 łyżki octu blasmicznego
- ok 2 łyżek kremu balsamicznego
- garść świeżej bazylii
- szczypta ziół prowansalskich
Rozgrzać piekarnik do 180 C. Pokrojoną w 0,5 cm plastry cukinię posypać ziołami prowansalskimi i ułożyć na żerdziach, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min. W tym czasie wymieszać jajka ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić całość solą morską. Pomidory pokroić w 0,5 cm plastry i oprószyć cukrem pudrem i solą morską. Mozzarellę pokroić w plasterki i dokładnie obtoczyć w occie balsamicznym.
Wjąć cukienię z piekarnika o doprawić delikatnie solą. Formę z ciastem francuskim wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i zapiekać ok 10 min. Po tym czasie wyjąć z piekarnika ciasto i wlać do niego masę jajeczną a następnie ułożyć naprzemiennie plastry pomidorów, cukinii i mozarelli. Między plastry pomidora i mozarelli wkładać listki bazyli, polać całość kremem balsamicznym. Tartę piec ok 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 C. Tartę podawać udekorowaną świeżą bazylią i kremem balsamicznym.