piątek, 11 kwietnia 2014

Tort bezowy z kremem waniliowo-jajecznym z mascarpone i truskawkami

Była już pavlova z limonkowym mascarpone i truskawkami, pavlova pinacolada, jagodowy tort bezowy Teofila i malinowy tort bezowy Uli z malinami i białą czekoladą. Dzisiaj nowa wersja tortu bezowego z kremem waniliowo-jajecznym z mascarpone a do tego truskawki. Jeszcze nie ma naszych rodzimych truskawek, ale te importowane, lekko cierpkie i sprężyste świetnie się sprawdzą do z wierzchu chrupiącej a w środku miękkiej prawie ciągnistej słodziutkiej bezy. Odlot! :)


Tort bezowy z kremem waniliowo-jajecznym z mascarpone i truskawkami
  • 7 białek
  • 350 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
krem:
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru 
  • 45 g cukru waniliowego
  • 300 g truskawek

Białka w temperaturze pokojowej ubijać mikserem przez chwilę na średnich obrotach  a następnie zacząć dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Ubijamy białka z cukrem do momentu, aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet winny i miksujemy jeszcze przez kilkanaście sekund, aż do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy dwa okręgi o średnicy ok 20 cm. Ubitą pianę wykładamy delikatnie na okręgi, kilkoma sprawnymi ruchamy tak, aby nie naruszyć mocno struktury piany. Pieczemy blaty w piekarniku nagrzanym do 120 C przez ok 30 min a następnie zmniejszamy do 100 C i pieczemy je jeszcze przez ok 2,5 h. Po tym czasie beza będzie chrupka na zewnątrz a w środku wilgotna.
Aby przygotować krem ubijamy  żółtka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, aż masa stanie się prawie biała, a następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy jeszcze ok 10 min. Pierwszy blat bezowy układamy do góry nogami, aby łatwiej nam było rozsmarowywać krem po równej powierzchni. Wykładamy połowę kremu na bezę i wciskamy w niego połowę pokrojonych w plasterki truskawek a następnie przykrywamy go drugim blatem bezowym. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem i truskawkami. 



2 komentarze:

  1. Krem ni wyszedł. Po dodaniu mascarpone całość się rozwarstwiła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj krócej miksować, rozwarstwia się czasem jak za długo miksujemy. Pozdrowienia

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)