Była już pavlova z limonkowym mascarpone i truskawkami, pavlova pinacolada, jagodowy tort bezowy Teofila i malinowy tort bezowy Uli z malinami i białą czekoladą. Dzisiaj nowa
wersja tortu bezowego z kremem waniliowo-jajecznym z mascarpone a do tego truskawki. Jeszcze nie ma naszych rodzimych truskawek, ale te importowane, lekko cierpkie i sprężyste świetnie się sprawdzą do z wierzchu chrupiącej a w środku miękkiej prawie ciągnistej słodziutkiej bezy. Odlot! :)
Tort bezowy z kremem waniliowo-jajecznym z mascarpone i truskawkami
- 7 białek
- 350 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
krem:
- 500 g serka mascarpone
- 3 żółtka
- 30 g cukru
- 45 g cukru waniliowego
- 300 g truskawek
Białka w temperaturze pokojowej ubijać mikserem przez chwilę na średnich
obrotach a następnie zacząć dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując.
Ubijamy białka z cukrem do momentu, aż piana będzie bardzo sztywna i błyszcząca.
Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet winny i miksujemy jeszcze przez kilkanaście sekund, aż do połączenia się składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rysujemy dwa okręgi o średnicy ok 20 cm. Ubitą pianę wykładamy delikatnie na okręgi,
kilkoma sprawnymi ruchamy tak, aby nie naruszyć mocno struktury piany. Pieczemy
blaty w piekarniku nagrzanym do 120 C przez ok 30 min a następnie zmniejszamy
do 100 C i pieczemy je jeszcze przez ok 2,5 h. Po tym czasie beza będzie
chrupka na zewnątrz a w środku wilgotna.
Aby przygotować krem
ubijamy żółtka z cukrem zwykłym i cukrem waniliowym, aż masa stanie się prawie biała, a następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy jeszcze ok 10 min. Pierwszy blat bezowy układamy do góry nogami, aby łatwiej nam było rozsmarowywać krem po równej powierzchni. Wykładamy połowę kremu na bezę i wciskamy w niego połowę pokrojonych w plasterki truskawek a następnie przykrywamy go drugim blatem bezowym. Wierzch dekorujemy pozostałym kremem i truskawkami.
Krem ni wyszedł. Po dodaniu mascarpone całość się rozwarstwiła...
OdpowiedzUsuńspróbuj krócej miksować, rozwarstwia się czasem jak za długo miksujemy. Pozdrowienia
Usuń