sobota, 20 lipca 2013

Pierogi z jagodami, śmietaną, miodem i miętą

Pamiętam jak dziś czasy, gdy mama wyciągała zza szafy ogromną drewnianą stolnicę, wyrabiała ciasto, wałkowała i wycinała małe placuszki szklanką, babcia nakładała farsz i potem wszystkie razem kleiłyśmy setki pierogów. Prawie zawsze byłam angażowana do klejenia pierogów, ale najlepiej wychodziło to mojej babci, która umiała fantazyjnie zawijać brzegi ciasta w tempie błyskawicy. Nadal pracuję na techniką zawijania i jakoś do tej pory pozostaję przy zwyczajnym dociśnięciu ciasta tak, aby się nie rozpadło :). Kocham pierogi zarówno z owocami jak i wytrawne a dzisiaj zaserwowałam te na słodko z jagodami i śmietaną. Boskie...



Pierogi z jagodami, śmietaną, miodem i miętą
Ciasto:
  • 300 g mąki
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • Ok 200 ml wody

Nadzienie:
  • Ok 300 g jagód
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
  • garść świeżych jagód
  • kilka listków mięty
  • miód nawłociowo-gryczany lub cukier
  • kilka łyżek śmietany (po 3 na jedną porcję)
                                                       
W 150 ml wody rozpuścić łyżeczkę cukru i szczyptę soli oraz 1 łyżkę oliwy. Przesiać mąkę przez sitko do dużej misy. Dolewać wodę powoli do mąki wyrabiając ciasto. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać dopóki nie będzie gładkie i elastyczne. Pozostałe 50 ml dolewać stopniowo w razie potrzeby gdyby ciasto było za suche, ciasto nie powinno się kleić. Z wyrobionego ciasto uformować w kulę i zawinąć folią spożywczą aby nie wyschło , pozostawić na 15 min aby odpoczęło. W tym czasie umyć jagody wymieszać je z 1 torebką cukru waniliowego i 4-5 łyżkami cukru pudru.
Rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok 2 mm. Szklanką wycinamy z ciasta kółka i na środek  każdego placuszka układamy łyżeczkę jagód.
 Sklejamy pierogi i układamy na oprószonym mąką blacie.

Pierogi gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie przez ok 2-3 min w zależności o wielkości pierogów, ale nie więcej niż 5 min od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Ciepłe pierogi polewamy śmietaną i posypujemy cukrem lub miodem, świeżymi listkami mięty oraz świeżymi jagodami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)