Pamiętam jak dziś czasy, gdy mama wyciągała zza szafy ogromną drewnianą stolnicę, wyrabiała ciasto, wałkowała i wycinała małe placuszki szklanką, babcia nakładała farsz i potem wszystkie razem kleiłyśmy setki pierogów. Prawie zawsze byłam angażowana do klejenia pierogów, ale najlepiej wychodziło to mojej babci, która umiała fantazyjnie zawijać brzegi ciasta w tempie błyskawicy. Nadal pracuję na techniką zawijania i jakoś do tej pory pozostaję przy zwyczajnym dociśnięciu ciasta tak, aby się nie rozpadło :). Kocham pierogi zarówno z owocami jak i wytrawne a dzisiaj zaserwowałam te na słodko z jagodami i śmietaną. Boskie...
Pierogi z jagodami, śmietaną, miodem i miętą
Ciasto:
- 300 g mąki
- Szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy
- Ok 200 ml wody
Nadzienie:
- Ok 300 g jagód
- 1 torebka cukru waniliowego
- 3-4 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- garść świeżych jagód
- kilka listków mięty
- miód nawłociowo-gryczany lub cukier
- kilka łyżek śmietany (po 3 na jedną porcję)
W 150 ml wody rozpuścić łyżeczkę cukru i szczyptę soli oraz
1 łyżkę oliwy. Przesiać mąkę przez sitko do dużej misy. Dolewać wodę powoli do mąki wyrabiając
ciasto. Przełożyć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać dopóki nie będzie gładkie i elastyczne. Pozostałe 50 ml dolewać stopniowo w razie potrzeby gdyby ciasto było za suche, ciasto nie powinno się kleić. Z wyrobionego
ciasto uformować w kulę i zawinąć folią spożywczą aby nie wyschło , pozostawić na
15 min aby odpoczęło. W tym czasie umyć jagody wymieszać je z 1 torebką cukru
waniliowego i 4-5 łyżkami cukru pudru.
Rozwałkowujemy ciasto na placek o
grubości ok 2 mm. Szklanką wycinamy z ciasta kółka i
na środek każdego placuszka układamy
łyżeczkę jagód.
Sklejamy pierogi i układamy na oprószonym mąką blacie.
Sklejamy pierogi i układamy na oprószonym mąką blacie.
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wrzącej wodzie przez ok 2-3 min w zależności
o wielkości pierogów, ale nie więcej niż 5 min od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię. Ciepłe pierogi polewamy śmietaną i posypujemy cukrem lub miodem,
świeżymi listkami mięty oraz świeżymi jagodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)