środa, 17 lipca 2013

Mango lassi

Lassi to tradycyjny, orzeźwiający indyjski napój spożywany w upalne dni. Przyrządza się go z z jogurtu wody i przypraw. Tradycyjne lassi jest słone i doprawione chili. Obecnie popularna jest tez słodka odmiana lassi przyprawiana wodą różaną i różnymi owocami, między innymi cytryną, truskawką czy mango. Ja proponuje mango z kardamonem i wodą różną.

Mango lassi

(2 porcje)

  • 1 duże mango (ok 450 g z pestką)
  • 300 g  jogurtu naturalnego
  • ok. 50 ml wody różanej
  • 1/2 łyżeczki kardamonu




Obrać mango ze skóry i pestki a następnie pokroić na kawałki. Dodać do mango wodę różaną oraz kardamon i zbledować na gładkie puree a następnie wlać jogurt i jeszcze chwile blendować lub użyć shaka. Podawać schłodzone. 
Dla ochłody

1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)