Lassi to tradycyjny, orzeźwiający indyjski napój spożywany w upalne dni. Przyrządza się go z z jogurtu wody i przypraw. Tradycyjne lassi jest słone i doprawione chili. Obecnie popularna jest tez słodka odmiana lassi przyprawiana wodą różaną i różnymi owocami, między innymi cytryną, truskawką czy mango. Ja proponuje mango z kardamonem i wodą różną.
Mango lassi
(2 porcje)
- 1 duże mango (ok 450 g z pestką)
- 300 g jogurtu naturalnego
- ok. 50 ml wody różanej
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Obrać mango ze skóry i pestki a następnie pokroić na kawałki. Dodać do mango wodę różaną oraz kardamon i zbledować na gładkie puree a następnie wlać jogurt i jeszcze chwile blendować lub użyć shaka. Podawać schłodzone.
Wygląda bardzo kusząco ;)
OdpowiedzUsuń