Chyba założę oddzielną kategorię muffiny bo zrobiło się tego tak dużo, ale cóż mogę poradzić skoro to dzięki muffinom zaczęłam piec bo zawsze wychodzą pyszne :). Dzisiaj będą bananowe z bakaliami i ananasem, idealnie mokre i aromatyczne. Moje ulubione to te konfiturą czereśniową i białą czekoladą, uwielbiam też z wiśnią i z chili ale kocham też te z ciemnej czekolady z truskawkami i mascarpone.
Jeśli ktoś zaczyna przygodę z pieczeniem to polecam muffiny, wszystkie z bloga są bardzo proste, pięknie wyglądają, są bardzo smaczne i co najważniejsze zawsze wychodzą!
Muffiny bananowe z ananasem i bakaliami
- Ok 250 gr (ok 2 szklanki) mąki pszennej plus 1 łyżka na obtoczenie bakalii
- ½ łyżeczki soli
- 1łyżeczka sody
- Ok 50 gr (1/4 szklanki) cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatułowej
- 6 łyżek śmietany
- 100 ml oleju
- 2 jajka
- 2,5 dojrzałego banana
- 100g pestek dyni
- 5 łyżek rodzynków
- 3 łyżki żurawiny
- 3 plastry ananasa
Obrane ze skórki banany
pognieść widelcem na puree.
Przesiać przez sitko mąkę dodać proszek
do pieczenia, sól, sodę i cynamon i gałkę muszkatołową a następnie wymieszać. W
oddzielnej misce wymieszać cukier ,olej, jajka, śmietanę. Dodać mokrą
miksturę do suchej, zamieszać delikatnie do połączenia się składników ok 2
minut. Nie przejmować się grudkami w cieście, i absolutnie nie używać miksera.
Dodać puree bananowe i pokrojonego w cząstki ananasa i
zamieszać. Rodzynki, pestki dyni i żurawinę obsypać mąką, wrzucić do
ciasta i delikatnie zamieszać.
Wyłożyć ciastem formę na 12 muffinek i posypać
po wierzchu pestkami.
Cudownie wygladają :) Zjadlabym do herbaty :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :), to jedne z moich ulubionych
UsuńPysznosci
OdpowiedzUsuń:) Alu polecam też te z czereśniami , pozdrowienia
Usuń