Jestem wielką fanką quiche i wytrawnych tart zatem pojawią się tutaj pewnie jeszcze nie jeden raz. Był już quiche z bakłażanem, pieczonymi ziemniakami, pomidorami, fetą i mozzarellą, quiche z kurczakiem rukolą, serem pleśniowym i winogronami oraz quiche z pieczarkami, papryką i oscypkiem. Przyszła pora na prosty w składniki ale niezwykle smaczny przepis na quiche z pieczonymi pomidorami i serem mozzarella, serem żółtym i parmezanem. Uwielbiam kwaskowo-słodki smak pieczonych i suszonych pomidorów :).
Tarta trzy sery z pieczonymi w rozmarynie pomidorami
ciasto:
- 150 g mąki
- 1 małe jajko
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżek zimnej wody
wypełnienie:
- 5 pomidorów
- 1 kulka sera mozzarella
- kilka gałązek rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- kawałek świeżej papryczki chili posiekany
- 3 łyżki startego parmezanu
- ¾ szklanki startego sera żółtego
- kilka listków bazylii
Pomidory umyć i osuszyć a następnie pokroić na połówki oraz doprawić solą i pieprzem. Blachę polać oliwą (ok 4 łyżek) i ułożyć na niej
połówki pomidorów wewnętrzną stroną do góry.Na pomidorkach ułożyć czosnek
pokrojony w plasterki i listki świeżego rozmarynu.
Piec w temperaturze 180 C
przez ok 40 min, po upieczeniu odstawić do wystudzenia i usunąć ogonki. W tym czasie
przygotować ciasto na quiche.
Przesiewamy
przez sitko 150 g mąki, dodajemy 1 małe jajko i 100 g schłodzonego masła
pokrojonego w kostkę. Rozcieramy palcami ciasto jak przy ucieraniu kruszonki. W
1-2 łyżkach wody rozpuszczamy 1/2 łyżeczki soli i dodajemy do ciasta. Gdy
składniki się połączą i ciasto stanie się już gładkie, formujemy kulę, zawijamy
w folię spożywczą i wstawiamy na minimum 40 min do lodówki. Po min 40 min.
wyjmujemy ciasto z lodówki i postępujemy z nim w ten sam sposób jak ciastem na quiche z papryką i pieczarkami. Kładziemy ciasto na dużym
kawałku folii spożywczej i przykrywamy drugim kawałkiem a następnie wałkujemy
placek o grubości ok 4 mm i średnicy trochę większej niż średnica naszej
formy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą.
Zdejmujemy z jednej strony folię i przekładamy do formy na drugim kawałku foli,
dzięki temu zminimalizujemy ryzyko porwania ciasta. Wkładamy ostrożnie placek
do formy, dociskamy i zdejmujemy drugą folię z wierzchu. Pozostawiamy trochę
ciasta ponad brzegiem naczynia ponieważ podczas pieczenia brzegi troszkę
opadają. Widelcem robimy otwory w cieście, aby para
mogła się uwalniać i ciasto się nie wybrzuszało a następnie wstawiamy
jeszcze na 10 min do lodówki. Wyjmujemy z lodówki ciasto na quiche przykrywamy
je folią aluminiową i wkładamy obciążenie z kulek ceramicznych do pieczenia lub
grochu, fasoli czy ryżu. Nagrzewamy piekarnik do 180 C. Po 15 min zdejmujemy obciążenie z ciasta i pieczemy bez przykrycia jeszcze
7-10 min. Wyjąć ciasto na quiche z piekarnika i pozostawić do lekkiego
ostudzenia. W tym czasie przygotować masę jajeczną. Do garnka wbić dwa jajka, dodać 100 g śmietany kremówki, 1 łyżkę kwaśnej śmietany, 3 łyżki parmezanu,
posiekaną papryczkę chili oraz starty ser żółty. Całość dokładnie wymieszać i
ewentualnie doprawić solą (uwaga! ser jest słony). Ułożyć upieczone pomidory na
cieście oraz pokrojoną w plastry mozzarellę a następnie wylać masę jajeczną i
ozdobić listkami świeżej bazylii.
Całość piec w piekarniku przez 40 min w
180 C.
Również jestem wielką fanką quiche a im więcej ciągnącego się, aromatycznego sera tym lepiej :) Dlatego to danie zdecydowanie idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBoska tarta! Serowe są najlepsze <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńjustyna, zrobiłam wczoraj, pierwszy własnoręczny quiche ever, pyszota. goście zajadali za smakiem! pozostaje mi zaprosić kolejnych by móc go znów upiec :) w repertuarze zdecydowanie na początku listy, rozmaryn to cudowny pomysł. dzięki! *
OdpowiedzUsuńSylwia, pochwal się zdjęciami na stronie FB następnym razem :):*
UsuńSuper tarta, polecam, jeśli ktoś lubi serowe przysmaki, będzie zachwycony!
OdpowiedzUsuń