poniedziałek, 27 marca 2017

Brownie z fasoli z orzechami

W związku z tym, że mąka pszenna niezbyt dobrze mi służy to ostatnio szukam przepisów na ciekawe daniami bezglutenowe. Długo się przymierzałam do ciasta z fasoli no i w końcu nastał ten dzień, w którym w domu choochli na niedzielny podwieczorek się ono pojawiło. Teofil kręcił nosem... "że co, że ciasto z fasoli, że jak ? no z marchewką , z dynią ok , ale że z fasolą , bleee ". Uparłam się i wyszło bardzo dobrze. Nie ma się co oszukiwać smakuje odrobinę inaczej, ale ktoś kto nie piekł nigdy brownie może się nawet nie zorientować :). Zwykłe brownie na mące lubię wcinać gorące, a to lepiej smakuje schłodzone, a przynajmniej wystudzone ;-). Jest mięciutkie, puszyste i wilgotne. Można podawać je z dowolnymi konfiturami, mnie najbardziej smakuje z dżemem malinowym i powidłami śliwkowymi. Zapraszam na przygodę z fasolą :).


Brownie z fasoli z orzechami 
(na 1 formę keksową)

  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 2 banany
  • 20 daktyli suszonych
  • 3 czubate łyżki miodu
  • 8 czubatych łyżeczek kakao
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • garść orzechów włoskich
  • powidła śliwkowe lub dżem malinowy (opcjonalnie)



Fasolę, daktyle i banany mielimy lub blendujemy na gładką masę. 
Do masy dodajemy miód, kakao, cynamon i dokładnie mieszkamy. 
Nastepnie dodajemy, jajka oraz sodę i jeszcze raz dokładnie mieszkamy. 
Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki, dodajemy do ciasta i mieszamy. 
Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. 
Pieczemy ok 45 min (do suchego patyczka) w temp 180 C. Pozostawiamy do wystudzenia. 
Podajemy z powidłami śliwkowymi lub dżemem malinowym. 

2 komentarze:

  1. A gdzie jajka? Musiałam wylać masę z foremki, żeby je dodać :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za czujność , jakoś znikneły z teksu . Już poprawione. Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za kłopot! :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)