wtorek, 26 sierpnia 2014

Orientalna wątróbka z cukinią i ziemniakami

Od czasu gdy zaczełam odkrywać tajską kuchnię cały czas chodzą za mną orientalne smaki. Wynikiem tego jest dzisiejsze danie. Dość niecodzienne połączenie, ale eksperyment na prawdę się udał i było przepyszne. Uwielbiam takie połączenia smaków :).


Orientalna wątróbka z cukinią i ziemniakami
(4 porcje)

  • 200 g wątróbki
  • 1 młoda cukinia
  • 2 szalotki
  • 1 por
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • 3 ziarna czarnego kardamonu
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oleju
  • 4 ziemniaki
  • garść świeżej bazylii


Sklarować masło, dodać oliwę, rozgrzać mocno i wrzucić karadamon, goździki i cynamon. Smażyć ok 5 min, aż przyprawy zaczną wydzielać silny zapach. 
 
Na osobnej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić obrane ziemniaki pokrojone w ćwiartki, doprawić solą i smażyć ok 5 min, odstawić. 
Dodać do patelni z przyprawami posiekaną szalotkę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, smazyć 1 min. 
Następnie dodać do cebuli pora, smażyć 2-3 min na średnim ogniu.  
Dodać ziemniaki i smażyć na małym ogniu przez 10 min.  
Po tym czasie dodać cukinię wymieszać zwiększyć troszkę ogień i smazyć 3 min. 
Wlać pomidory z puszki i mleko kokosowe, wymieszać i doprawić 1 łyżką cukru. Gotować na średnim ogniu  ok 20 min, aż ziemniaki i cukinia będą prawie miękkie.  
Doprawić 1 łyżką soku z cytryny i jedną łyżką cukru pod koniec gotowania, a następnie dodać posoloną wątróbkę i dusić na średnim ogniu pod przykryciem ok 10 min.  
Na ok. 5 min przed końcem duszenia dodać 10 pomidorków koktailowych. Danie podawać udekorowane świeżą bazylią.


czwartek, 21 sierpnia 2014

Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami

Sięgnełam po suszone pomidory ze słoiczka, które robiłam jeszcze w zeszłym roku, ale to już pora żeby zabrać się za suszenie nowych. Uwielbiam pomidory w każdej postaci i warto nadmienić, że te suszone zawierają łatwiej przyswajalny likopen niż świeże pomidorki. Zatem do dzieła !



Makaron z kurczakiem i suszonymi pomidorami
(2-3 porcje)

  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • ok 15 pomidorów suszonych
  • 200 g piersi z kurczaka
  • 180 g groszku konserwowego
  • 1 mały jogurt naturalny gęsty
  • 1 łyżeczka mąki
  • 4 łyżki syropu z ananasa z puszki
  • 3 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3 porcje makaronu spaghetti ugotowane al dente
Mieso pokroić na cienkie paseczki , tak jak robiliśmy to w przypadku Makaronu z kurczkakiem i brokułami. 
Rozgrzać na patelni olej z pomidorów suszonych i dodać kawałek posiekanej suszonej papryczki chili, smażyć przez minutę na dużym ogniu i potem dodać przeciśniety przez praskę czosnek i smązyć jeszcze 15 sek.
Dodać do patelni mięso. Doprawić je sola i pieprzem i smażyć ok 5 min.
Pod koniec dodać kilka gałązek tymianku a następnie dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory, 4 łyżki soku syropu z ananasa z puszki i gotować na małym ogniu jeszcze 2 min.
W miedzyczasie wstawić wodę na makaron a następnie ugotować spaghetii al dente.
Wymieszać jogurt z mąką i dodać go na patelnie, wymieszać zagotować i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Dodać opcjonalnie trzy łyżki śmietany, wymieszać i gotować całość jeszcze ok 3 min. Gorszek konserwowy dodać do sosu na samym końcu, tak aby się tylko podgrzał. 
Wymieszać sos z makaronem i podawać  danie od razu udekorowane świeżym tymiankiem.

poniedziałek, 4 sierpnia 2014

Kurczak w sosie słodkim chilli z dymką, pieczarkami i orzechami nerkowca

Kolejne danie w tajskim stylu na blogu. A co tam, kocham tą kuchnię i uwielbiam orzechy nerkowca. Te pyszne, zdrowe, maślane i delikatnie słodkawe orzeszki to nic innego jak nasiona tropikalnego drzewa o nazwie nanercz zachodni, które pochodzi z Brazylii. Portugalscy odkrywcy rozpowszechnili orzechy nerkowca do innych obszarów Amerki Pd a także do Afryki i Indii. Dziś głównymi producentami orzeszków  nerkowca są Indie, Brazylia, Mozambik, Tanzania i Nigeria. Gdy kupujemy orzeszki nerkowca, dobrze jest przechowywać je w lodówce w szczelnym pojemniku, mozemy je także bez problemu mrozić, choć mnie się jeszcze to nie zdażyło , aby się uchowały tak długo aby istniała potrzeba ich mrożenia. Drogie panie, nerkowce zawierają tylko zdrowe tłuszcze  i cudownie działają na skórę i włosy. Zatem może je sobie podjadać w trakcie diety zamiast chipsów ;-) po garstce nawet do 4 razy w tygodniu. Oczywiście najwięcej w nich dobra jest gdy nie są poddawane żadnej obróbce termicznej , czyli nie są prażone ani panierowane, ale co tam.., do dzisiajszego kurczaka je będziemy prażyć na suchej patelni.
Kurczak w sosie słodkim chilli z dymką, pieczarkami i orzechami nerkowca
(4 porcje)
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 50 g fasolki szparagowej
  • 60 g orzechów nerkowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 całe młode dymki
  • 1 cebula
  • 6 pieczarek
sos:
  • 1/4 szklanki wody
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 1/2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki sosu słodkiego chilli
  • 2 łyżki sosu rybnego


Podgrzewać wodę na sos z cukrem, aż się rozpuści i gotować potem przez ok 7-10 min, do momentu aż zrobi się syrop. Zdjąć z ognia dodać ocet winny, sos słodki chilli oraz sos rybny, wymieszać i ostawić.
Fasolkę pokroić w ok. 3 cm kawałki i ugotować w wodzie lub na parze, tak aby była jędrna.
Przygotować pozostałe składniki. Kurczaka pokroić w cienkie paski, pieczarki w plasteki, dymkę w skośne słupki a cebulę w piórka.
Uprażyć na suchej patelni orzechy nerkowca.
Rozgrzać wook, wlać 4 łyżki oleju słonecznikowego. Wrzucić na rozdgrzany olej kawałki kurczaka i czosnek, smażyć je ok 3 min cały czas mieszając. 
Do kurczaka dodać pieczarki i smażyć kolejne 3 min, mieszając.
Dodać cebulę, dymkę, fasolę, orzechy i sos. Całość smażyć ok 1 min, cały czas mieszając.
Kurczaka podawać na podgrzanych półmiskach z ryżem lub wymieszanego z makaronem ryżowym.