Dzisiaj nie będzie żadnych ciekawych historii, bo weny pisarskiej mi brak ;-). Cukinia w roli głównej.
Krem z żółtej cukinii z miętą i słonecznikiem
(3-4 porcje)
- ok 450 g cukinii żółtej
- 1 duży ziemniak
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 500 ml bulionu
- 250 g śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka mięty posiekanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka soku z limonki
- sól
- pieprz
- 4 łyżki pestek słonecznika
Rozgrzać oliwę i masło w garnku z grubym dnem.
Dodać pokrjoną w kostkę cebulę i czosnek, smazyć ok 3 min aż się zeszkli.
Z cukini usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Jeśli mamy młode cukinie to możemy nie usuwać nasionek bo są bardzo malutkie i miękkie, Ziemniaka obrać i również pokroić w kostkę.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i ziemniaka, smażyć przez ok 10 min (młodą cukinie krócej) co chwila mieszając, a następnie zalać szklanką wrzącego bulionu.
Dusić warzywa z bulionem ok 5 min, a następnie wlać resztę gorącego bulionu i gotować jeszcze przez 10 min.
Zdjąć z ognia ugotowane warzywa, dodać miętę i zbledować całość.
Wymieszać mąkę ze śmietanką i dodać do zblendowanego kremu.
Krem doprawić solą, pieprzem i sokiem z limonki. Całość gotować jeszcze przez 6 min.
W tym czasie uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika.
Podawać krem w miseczkach posypany uprażonymi ziarnami słonecznika i udekorowany listkami mięty.
Super fajny przepis - zupa pyszna i pożywna, mniam!
OdpowiedzUsuń