Wiosna , wiosna.... ach... cudowny poranek. Pomimo tego, że czuć jeszcze zimowy chłodek to słońce tak pięknie świeci, że człowiek sam się budzi. Dzisiaj pyszne, zdrowe i wykwintne śniadanko. Będzie pstrąg łososiowy. Pstrąg to bardzo zdrowa rybka, ktora zawiera witaminy A,D i E oraz dużą ilość kwasów niezbędnych do prawidłowego rozwoju człowieka. Ponadto pstrąg zarówno w warunkach naturalnych jak i hodowlanych wymaga czystej i chłodnej, bogatej w tlen wody. I tak mi się właśnie kojarzy dzisiejszy poranek, jeszcze chłodny ale z czystym i pięknie słonecznym niebem. Smacznego :)
Kanapki z pstrągiem, jajkiem i kawiorem (2 porcje)
ok 80 g wędzonego pstrąga łososiowego w plastrach
4 łyżki serka śmietankowego typu philadelfia
2 czubate łyżki szczypiorku posiekanego
2 jajka ugotowane na półmiękko
4 łyżeczki kawioru z pstrąga
2 łyżeczki musztardy dijon
4 kromki chleba żytniego z ziarnami
Smarujemy kromki chleba serkiem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Układamy na szczypiorek plastry łososia. Łososia smarujemy cienką warstwą musztardy.
W międzyczasie gotujemy jajka. Ważne żeby położyć je na kanapkę ciepłe i ugotowane na półmiękko.
Na ciepłe jajka układamy kawior. Podajemy od razu z kawą zbożową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)