Jeszcze stoi na stole wielkanocny stroik z bukszpanu i trudno mi się z nim rozsatać pomimo dość intensywnego zapachu,który wydziela. Marzyła mi się dekoracja z bukszpanu, bazi i forsycji, ale jedyne co dostałam tuż przed świetami to bukszpan, który pięknie udekorowałam pisankami i żółtymi kurczaczkami. Dzisiaj wspomnienie świąt, czyli sałatka z jajek, pora złamana kiszonym ogórkiem. Zapraszam!
Sałatka z pora i jajek
(6 porcji)
- 1 por
- 5 jajek
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 duże ogórki kiszone
- 3 czubate łyżki majonezu
- pieprz
Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Pora przerkroić wdłuż- odciąć grubsze zielone liści. Pociąć w cieniutkie paseczki.
Odcedzić groszek i kukurydzę z zalewy.
Ogórki pokroić w małą kostkę.
Wymieszać wszystkie warzywa z majonezem, doprawić pieprzem.
Dodać jajka i jeszcze raz delikatnie przemiszać.
Ciekawa propozycja sałatki, chętnie sprawdzę!
OdpowiedzUsuń