poniedziałek, 28 lipca 2014

Steki z polędwicy wołowej w sosie kurkowym

Kurki wszędzie na straganach, zatem w mojej kuchni też. I to jest właśnie pełnia lata :).


Steki z polędwicy wołowej w sosie kurkowym
 (2 porcje)
  • 200 g kurek
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyzka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 330 g mietany 18%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki masła+ 2 małe łyżeczki do steka
  • 2 łyżka oleju
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 steki z polędwicy wołowej dobrej jakości o grubości 3 cm, ok 200 g każdy
  • 2 garści sałaty lodowej
  • oliwa do sałaty i pieczenia ziemniaków
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • sól
  • pieprz zielony
  • 8 mały ziemniaczków
  • gałązka rozmarynu

Wyjąć steki z lodówki i odstawić na ok pół godziny, aby miały temperaturę pokojową przez grillowaniem.
Podgotować w osolonej wodzie pokrojone w ćwiartki ziemniaki ,tak aby nie były miękkie, a następnie odcedzić z wody i odstawić.
Na patelni sklarować 2 łyżki masła, dodać 1 łyżkę oleju. Wrzucić na patelnie posiekaną szalotkę, smazyć 2 minuty i dodać czosnek. Smażyć na małym ogniu kolejne 2 minuty i dodać 2 łyżki cytryny i smazyć jeszcze przez jedną minutę.
Dodać jeszcze jedną łyzkę masła do podsmażonej cebuli a następnie kurki, całość doprawić solą. Zwiększyć trochę ogień i smażyć ok 10 min do odparowania wody.
Do kurek dodać śmietanę i zmiejszyć ogień. Wymieszać kurki ze śmietaną, doprawić całość sosem sojowym, rybnym. świeżo zmielonym zielonym pieprzem oraz jedną łyżeczką miodu. Dusić jeszcze przez 5 min na małym ogniu pod przykryciem.
Umieścić podgotowane ziemniaki w naczyniu żaroodpowenym, skorpić oliwą, posypac solą i rozmarynem a następnie zapiec w piekrniku z termoobiegiem w  temp 200, przez ok  15 min, aż się zrumienią. 
Steki opłukać, osuszyć, natrzeć olejem oraz oprószyć świeżozmielonym zielonym pieprzem.
Rozgrzać mocno patelnię bez tłuszczu.
Smażyć steki przez 2 minuty następnie obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne dwie minuty (wtedy będą średniowysmażone.Jeśli chcemy aby steki były bardziej wysmażone wydłużamy czas do do 3 min z każdej strony). Potem odwracamy jeszcze raz mięso i smażymy z obu stron po 1 minucie.
Steki odkładamy na kratkę aby sekundę odpoczeły. Serwujemy je z łyżeczką masła oraz z  sosem kurkowym, ziemniaczkami z piekarnika i sałatą skropioną oliwą i octem winnym, doprawioną solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)