Była już wołowina po burgundzku a zatem przyszła pora na "Strogonowa". Proponuję klasyczną wersję tego dania wzbogaconą papryką i ogórkiem kiszonym. Najlepiej użyć do niej polędwicy wołowej lub ligawy, ale sprawdzi się dowolna partia mięsa wołowego. Jadłam wiele wersji tego dania i chyba każdy kucharz ma swoją ulubioną. Dzisiaj moja wersja tego pysznego i popularnego dania.
Boeuf Stroganow
(ok 6 porcji)
(ok 6 porcji)
- 500 g wołowiny
- 3 1/2 łyżki mąki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok 15 pieczarek
- 1/2 litra bulionu
- 1 1/2 łyżki musztardy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5-6 łyżek oleju
- 3 czubate łyżki śmietany
- 1 papryka czerwona
- 2 średnie ogórki kiszone
Wołowinę kroimy w kostkę, doprawiamy pieprzem i obsypujemy ok 3 łyżkami mąki. Wszystko mieszamy dokładnie tak, aby mąka obtoczyła każdy kawałek mięsa i odstawiamy na chwilę. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na ok 3 łyżkach oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli doprawiamy ją solą i dodajemy posolone pieczarki pokrojone w plasterki. Na drugiej patleni rozgrzewamy ok 2 łyżek oleju i rumienimy mięso wołowe obtoczone w mące, gdy zrobi się szare i zacznie się rumienić zdejmujemy z ognia. Gdy pieczarki puszczą sok i zaczną się zrumienić dodajemy do nich podsmażoną wołowinę i zalewamy połową bulionu, doprawiamy koncentratem i musztardą. Drugą połowę bulionu wlewamy do patelni, w której smażyła się wołowina. Podgrzewamy, zdrapujemy resztki mięsa ze smażenia i wlewamy do garnka z mięsem. Doprawiamy całość sola i pieprzem i gotujemy ok 15 min. Doprawiamy całość śmietaną i jeśli to konieczne 0,5 łyżki mąki jeśli sos słabo zgęstniał (mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy do potrawy). Mieszamy dokładnie i wrzucamy paprykę pokrojoną w paski. Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu całość jeszcze ok 10 min. Na koniec dodajemy ogórka kiszonego pokrojonego w paski i gotujemy jeszcze 10 min. Danie można podawać z pieczywem lub z dodatkiem kasz czy ziemniaków.
zrobiłam, wyszło przepyszne :)
OdpowiedzUsuń