Jestem dzisiaj w meksykańskim nastroju kulinarnym, pomimo tego, że nie było dzisiaj aż tak kolorowo, jak w mojej zupie. Meksykańska zupa idealnie sprawdzi się w chłodny, zimowy dzień. Jest sycąca i rozgrzewająca, a swoim barwnym wyglądem poprawia nastrój. Najlepiej smakuje doprawiona sporą ilością chilli, ale jeśli ktoś nie przepada za ostrościami może dodać trochę mniej tej przyprawy.
Zupa meksykańska z kurczakiem
- 350 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki mąki
- 2 litry bulionu ugotowanego na kościach z warzywami
- 1 duża cebula
- ½ czerwonej papryki
- ½ żółtej papryki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- szczypta kurkumy
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżeczki papryki czerwonej
- szczypta chilli
- kawałek papryczki chilli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Mięso pokroić w paseczki, doprawić solą i obtoczyć w jednej czubatej łyżeczce słodkiej papryki i dwóch łyżkach mąki ze szczyptą chilli. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Dodać
posiekaną cebulę doprawioną solą i 1 łyżeczką słodkiej papryki, zeszklić i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli, całość smażyć
jeszcze przez 2 minuty. Do cebuli dodać mięso i smażyć je do zrumienienia na średnim ogniu. Następnie dodać paprykę pokrojoną w paski i smażyć dalej ok 5 min. Na koniec dodać odcedzoną i opłukaną kukurydzę oraz fasolę, smażyć całość jeszcze 1 min, a następnie zalać wszystko pomidorami z puszki, zamieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty. Odcedzić bulion z warzyw i kości, a następnie zagotować. Marchew i pora z bulionu włożyć do blendera. Do gotującego się
bulionu wrzucić mięso z warzywami z patelni i zagotować. Oddzielić 1/3 zupy wraz z
warzywami i mięsem, a następnie dodać do blendera i zmiksować razem z marchwią i porem pozostałym z przygotowania bulionu. Zmiksowany krem dodać z powrotem do zupy. Doprawić zupę szczyptą
kurkumy, solą, szczyptą chilli do smaku oraz 3 łyżkami cytryny i jedną łyżką cukru trzcinowego.Całość wymieszać i gotować jeszcze przez 3 minuty.
Właśnie zrobiłam zupkę z tego przepisu, wyszła bardzo smaczna, chociaż 2 l. bulionu wg mnie to trochę za dużo, wolałabym żeby zupa była jeszcze bardziej kremowa. Ale dziękuję za przepis, zainspirował mnie do działania :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam ją właśnie wczoraj, jest pyszna ja uwielbiam pikantne potrawy dlatego dodałam troche więcej ostrych przypraw . Polecam ten przepis, chłopak był zachwycony
OdpowiedzUsuńsuper, przyprawy zawsze zgodnie ze swoim smakiem, szczególnie te pikantne, pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńzrobilam zupe wedlug przepisu, niestety nie zachwycila mnie . 2 l bulionu do takiej ilosci skladnikow to zdecydowanie za duzo .
OdpowiedzUsuńzachęcam do próbowania innych przepisów, pozdrawiam :)
Usuń