A dzisiaj dość poważna konkurencja dla jagodzianek z moim ulubionym kajmakiem. Drożdżowe ślimaki z
kajmakiem, borówką amerykańską i malinami. Jak zawsze polecam ugotować samemu kajmak z mleka skondensowanego zamiast kupować masę, ale leniwi mogą w
ostateczności posłużyć się gotowcem. Miałam zrobić koktajl z owoców a wyszły
drożdżówki.
Nie bez powodu smaczna borówka amerykańska przyjęła taka a nie inną nazwę
ponieważ obecnie ponad 80% światowych jej upraw znajduje się USA . Mnie najbardziej
z USA kojarzą się muffiny w borówkami i pancakesy posypane borówkami i syropem
klonowym, mam wrażenie że jedzą to tonami i nie mają nigdy dość.
Maślane ślimaczki z malinami, borówkami i kajmakiem
Ok 10-12 sztuk
- 400 g maki
- 15 g drożdży
- 100 ml mleka
- 120 g śmietany
- 65 g sklarowanego masła
- 30 g cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 500 g malin
- 300 g borówek amerykańskich
- Ok 400 g (1 puszka) kajmaku
W ciepłym mleku z jedną łyżką cukru rozpuszczamy 15 g
świeżych drożdży i odstawiamy zaczyn na 10 min. W tym czasie przesiewamy przez
sito mąkę. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy sklarowane 65 g masła ze
śmietaną, 30 g cukru waniliowego, 1 łyżkę cukru białego i 1 jajko.
Dodajemy mieszankę oraz zaczyn do mąki i mieszamy do połączenia składników a
następnie wykładamy ciasto na oprószony
mąką blat i ugniatamy aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto formujemy w kulę,
wkładamy do miski, przykrywamy folią i ostawiamy w ciepłe miejsce na minimum 60
min, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na długi
prostokąt (ok. 30 na 55 cm) . Smarujemy ciasto masą kajmakową zostawiając ok 2 cm
pustego brzegu.
Na masę kajmakową wysypujemy równomiernie maliny i borówki.
Zawijamy czyste brzegi ciasta a następnie zwijamy je w rulon wzdłuż dłuższego
brzegu, tniemy na plastry ok 4-5 cm i układamy na blasze oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Ślimaczki odstawiamy
do wyrośnięcia na ok 40 min, smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem a następnie pieczemy je w 180 C przez ok 30 min.
Wczoraj upiekłam i wyszły przepyszne! :)
OdpowiedzUsuń