piątek, 7 czerwca 2013

Sałatka z kurczakiem, melonem i gorgonzolą w sosie ananasowym

Uwielbiam melony i ich orzeźwiający zapach.. Zważywszy na to, że wczoraj znowu obchodziłam swoje 18-te urodziny ;-) to może nawet melonowa maseczka powstanie z resztek po lunchu ;-). Podobno melon zawiera składniki przeciwdziałające starzeniu i przeciwdziałające negatywnemu działaniu wolnych rodników, ale przede wszystkim ten niesamowity gatunek ogórka z rodziny dyniowatych jest pyszny i niskokaloryczny. W połączeniu z serem pleśniowym i kurczakiem wyszedł idealnie :).




Sałatka z kurczakiem, melonem i gorgonzolą w sosie ananasowym
(1 porcja)
  • ok 50 g mieszanki sałat
  • 120 g piersi z kurczaka
  • 20 g sera gorgonzola
  • 5 cienkich plastrów melona
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 8 plasterków ogórka
  • 2 łyżki prażonych orzechów włoskich

marynata do mięsa:
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chili

Sos:
  • 4 łyżki syropu z ananasa z puszki
  • 1 łyżka musztardy słodkiej
  • 2 łyżki oliwy 
  • szczypta chili


Pierś z kurczaka opłukać i pokroić w paski. Do kurczaka dodać jedną łyżkę koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki słodkiej papryki, dwie łyżki oliwy, jedną łyżkę musztardy i szczyptę chili. Całość dobrze wymieszać i pozostawić do zamarynowania na minimum  30 min. W tym czasie pokroić pomidorki na połówki, obrać ogórka i pokroić w plasterki a następnie obrać melona i pokroić cienkie plastry a gorgonzolę w kostkę. W oddzielnym naczyniu wymieszać dokładnie sos, czyli 4 łyżki syropu z ananasa, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki oliwy, całość doprawić szczyptą chili. Zamarynowane mięso grillować na patelni bez tłuszczu, aż do zrumienienia. Orzechy rozdrobnić  w moździerzu i uprażyć na oddzielnej suchej patelni. Ułożyć na talerzu sałatę, pomidory, ogórka i melona oraz ser. Dodać ciepłe mięso, świeżouprażone orzechy i polać sosem.





2 komentarze:

  1. Danie zachęca samym wyglądem, ja wykluczyłabym tylko gorgonzolę, ale to ze względu na to, że po prostu nie przepadam za tym serem.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zastąpić ją pleśniowym lazurem, jest mniej aromatyczny :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)