Sałatka z kurczakiem, melonem i gorgonzolą w sosie ananasowym
(1 porcja)
- ok 50 g mieszanki sałat
- 120 g piersi z kurczaka
- 20 g sera gorgonzola
- 5 cienkich plastrów melona
- 4 pomidorki koktajlowe
- 8 plasterków ogórka
- 2 łyżki prażonych orzechów włoskich
marynata do mięsa:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżki oliwy
- szczypta chili
Sos:
- 4 łyżki syropu z ananasa z puszki
- 1 łyżka musztardy słodkiej
- 2 łyżki oliwy
- szczypta chili
Pierś z kurczaka opłukać i pokroić w paski. Do kurczaka dodać jedną łyżkę koncentratu pomidorowego, pół łyżeczki słodkiej papryki, dwie łyżki oliwy, jedną łyżkę musztardy i szczyptę chili. Całość dobrze wymieszać i pozostawić do zamarynowania na minimum 30 min. W tym czasie pokroić pomidorki na połówki, obrać ogórka i pokroić w plasterki a następnie obrać melona i pokroić cienkie plastry a gorgonzolę w kostkę. W oddzielnym naczyniu wymieszać dokładnie sos, czyli 4 łyżki syropu z ananasa, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki oliwy, całość doprawić szczyptą chili. Zamarynowane mięso grillować na patelni bez tłuszczu, aż do zrumienienia. Orzechy rozdrobnić w moździerzu i uprażyć na oddzielnej suchej patelni. Ułożyć na talerzu sałatę, pomidory, ogórka i melona oraz ser. Dodać ciepłe mięso, świeżouprażone orzechy i polać sosem.
Danie zachęca samym wyglądem, ja wykluczyłabym tylko gorgonzolę, ale to ze względu na to, że po prostu nie przepadam za tym serem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
można zastąpić ją pleśniowym lazurem, jest mniej aromatyczny :)
Usuń