Quiche ze szpinakiem,
suszonymi pomidorami i mozarellą z sosem balsamiczno-bazyliowym
ciasto:
ciasto:
- 150 g mąki
- 1 małe jajko
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1-2 łyżki zimnej wody
wypełnienie:
- 3 żółtka
- 2 jajka
- 150 g kremówki 30 lub 36 %
- 1 łyżeczka octu winnego
- 130 g szpinaku
- 150 g suszonych pomidorów
- 5 ząbków czosnku
- 4-5 listków świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju , jeśli został nam olej z pomidorów możemy go wykorzystać
- 120 g mozzarelli w kulce
- kilka kropli octu balsamicznego
- sól
- pieprz
sos balsamiczno-bazyliowy:
- 6 łyżek octu winnego
- 3 łyżki cukru brązowego
- 6 listków bazylii
Przesiać
przez sitko 150 g mąki, dodać 1 małe jajko i 100 g schłodzonego masła
pokrojonego w kostkę. Rozcierać palcami ciasto jak przy ucieraniu kruszonki.
Dodać 1-2 łyżek lodowatej wody, w której rozpuścić pół łyżeczki soli. Gdy
składniki się połączą i ciasto stanie się już gładkie, uformować kulę, zawinąć
w folię i wstawić na minimum 1 h do lodówki. Ciasto
może leżeć w lodówce nawet przez całą noc. W
międzyczasie przygotowujemy farsz. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju (najlepiej jeśli to będzie olej po suszonych
pomidorach) wrzucamy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, smażymy przez 1
minutę i dodajemy szpinak, doprawiamy go solą i pieprzem i smażymy ok 5 min.
Gdy szpinak zacznie mięknąc dodajemy pomidory pokrojone w paski i wlewamy
łyżeczkę białego octu winnego. Farsz zostawiamy do ostygnięcia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i postępujemy z nim w ten sam sposób jak ciastem na quiche z papryką i pieczarkami. Kładziemy ciasto na dużym kawałku folii spożywczej i przykrywamy drugim kawałkiem a następnie wałkujemy placek o grubości ok 4 mm i średnicy trochę większej niż średnica naszej formy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Zdejmujemy z jednej strony folię i przekładamy do formy na drugim kawałku foli dzięki temu zminimalizujemy ryzyko porwania ciasta. Wkładamy ostrożnie placek do formy, dociskamy i zdejmujemy drugą folię z wierzchu. Pozostawiamy trochę ciasta ponad brzegiem naczynia ponieważ podczas pieczenia brzegi troszkę opadają. Widelcem robimy otwory w cieście, aby para mogła się uwalniać i ciasto się nie wybrzuszało. Przykrywamy ciasto folią aluminiową i wkładamy obciążenie z kulek ceramicznych do pieczenia lub grochu, fasoli czy ryżu. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy ciasto przez 15-20 min z obciążeniem a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę jajeczną. Mieszamy 3 żółtka z 2 jajkami, 150 g śmietanki, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i ok 5-6 pokrojonych w paski listków bazylii, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w plastry o grubości ok 5 mm i skrapiamy z obu stron octem balsamicznym.
Wkładamy farsz ze szpinaku pomidorów do upieczonej formy, układamy plastry mozzarelli i wlewamy masę jajeczną do ciasta.
Quiche umieszczamy na najniższej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 C i pieczemy ok 40 min, do lekkiego zrumienienia wierzchu. W tym czasie przygotowujemy nasz sos balsamiczno-bazyliowy. Do rondelka wlewamy 6 łyżek octu balsamicznego, 3 łyżki cukru brązowego oraz posiekane 5-6 listków bazylii. Gotujemy całość na średnim ogniu aż do zgęstnienia sosu. Quiche podajemy na ciepło lub zimno, udekorowany sosem i listkami świeżej bazylii.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i postępujemy z nim w ten sam sposób jak ciastem na quiche z papryką i pieczarkami. Kładziemy ciasto na dużym kawałku folii spożywczej i przykrywamy drugim kawałkiem a następnie wałkujemy placek o grubości ok 4 mm i średnicy trochę większej niż średnica naszej formy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Zdejmujemy z jednej strony folię i przekładamy do formy na drugim kawałku foli dzięki temu zminimalizujemy ryzyko porwania ciasta. Wkładamy ostrożnie placek do formy, dociskamy i zdejmujemy drugą folię z wierzchu. Pozostawiamy trochę ciasta ponad brzegiem naczynia ponieważ podczas pieczenia brzegi troszkę opadają. Widelcem robimy otwory w cieście, aby para mogła się uwalniać i ciasto się nie wybrzuszało. Przykrywamy ciasto folią aluminiową i wkładamy obciążenie z kulek ceramicznych do pieczenia lub grochu, fasoli czy ryżu. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy ciasto przez 15-20 min z obciążeniem a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę jajeczną. Mieszamy 3 żółtka z 2 jajkami, 150 g śmietanki, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i ok 5-6 pokrojonych w paski listków bazylii, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w plastry o grubości ok 5 mm i skrapiamy z obu stron octem balsamicznym.
Wkładamy farsz ze szpinaku pomidorów do upieczonej formy, układamy plastry mozzarelli i wlewamy masę jajeczną do ciasta.
Quiche umieszczamy na najniższej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 C i pieczemy ok 40 min, do lekkiego zrumienienia wierzchu. W tym czasie przygotowujemy nasz sos balsamiczno-bazyliowy. Do rondelka wlewamy 6 łyżek octu balsamicznego, 3 łyżki cukru brązowego oraz posiekane 5-6 listków bazylii. Gotujemy całość na średnim ogniu aż do zgęstnienia sosu. Quiche podajemy na ciepło lub zimno, udekorowany sosem i listkami świeżej bazylii.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się...
smacznego :), pozdrawiam serdecznie :)
UsuńPychota !!! Świetny przepis.
OdpowiedzUsuń:) dziękuję i pozdrawiam :)
UsuńJa nie mogę, wygląda zniewalająco :) Masz rację - wyszło genialnie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie Justynko, ten zestaw smakowy zawsze się sprawdza. Trudno go zepsuć :), pozdrawiam!
UsuńPyszne danie Justynko!!!
OdpowiedzUsuńo własnie szukałam fajnego przepisu na tarte to jest to ! super
OdpowiedzUsuńMam pytanie czy zamiast kremówki mozna dodać zwykłe mleko lub śmietankę do kawy, bądź jogurt????? super wygląda
OdpowiedzUsuńtak, można dodać zarówno mleko czy zwykłą śmietanę :)
Usuń