czwartek, 20 czerwca 2013

Quiche ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą z sosem balsamiczno-bazyliowym

Kolejny quiche zrodził się w mojej kuchni, znowu wegetariański tak jak quiche z papryką, pieczarkami i oscypkiem. Uwielbiam połączenie suszonych pomidorów i szpinaku, jest po prostu idealne. Pojawiło się już w roladkach drobiowych z parowaru oraz w towarzystwie penne i sera pleśniowego. Zatem dzisiaj kompozycja sprawdzona już dawno, wzbogacona mozzarellą i bazylią a dopełnieniem smaku jest tutaj sos balsamiczno-bazyliowy. Wyszło genialnie :)




Quiche ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozarellą z sosem balsamiczno-bazyliowym

ciasto:
  • 150 g mąki
  • 1 małe jajko
  • 100 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1-2  łyżki zimnej wody


wypełnienie:
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 150 g kremówki 30 lub 36 %
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 130 g szpinaku
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • 4-5 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oleju , jeśli został nam olej z pomidorów możemy go wykorzystać
  • 120 g mozzarelli w kulce
  • kilka kropli octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

sos balsamiczno-bazyliowy:
  • 6 łyżek octu winnego
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 6 listków bazylii



Przesiać przez sitko 150 g mąki, dodać 1 małe jajko i 100 g schłodzonego masła pokrojonego w kostkę. Rozcierać palcami ciasto jak przy ucieraniu kruszonki. Dodać 1-2 łyżek lodowatej wody, w której rozpuścić pół łyżeczki soli. Gdy składniki się połączą i ciasto stanie się już gładkie, uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić na minimum 1 h do lodówki. Ciasto może leżeć w lodówce nawet przez całą noc. W międzyczasie przygotowujemy farsz. Na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju (najlepiej jeśli to będzie olej po suszonych pomidorach) wrzucamy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, smażymy przez 1 minutę i dodajemy szpinak, doprawiamy go solą i pieprzem i smażymy ok 5 min. Gdy szpinak zacznie mięknąc dodajemy pomidory pokrojone w paski i wlewamy łyżeczkę białego octu winnego.  Farsz zostawiamy do ostygnięcia.
 Wyjmujemy ciasto z lodówki i postępujemy z nim w ten sam sposób jak ciastem na quiche z papryką i pieczarkami. Kładziemy ciasto na dużym kawałku folii spożywczej i przykrywamy drugim kawałkiem a następnie wałkujemy placek o grubości ok 4 mm i  średnicy trochę większej niż średnica naszej formy. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub bułką tartą. Zdejmujemy z jednej strony folię i przekładamy do formy na drugim kawałku foli dzięki temu zminimalizujemy ryzyko porwania ciasta. Wkładamy ostrożnie placek do formy, dociskamy i zdejmujemy drugą folię z wierzchu. Pozostawiamy trochę ciasta ponad brzegiem naczynia ponieważ podczas pieczenia brzegi troszkę opadają. Widelcem robimy otwory w cieście, aby para mogła się uwalniać i ciasto się nie wybrzuszało. Przykrywamy ciasto folią aluminiową i wkładamy obciążenie z kulek ceramicznych do pieczenia lub grochu, fasoli czy ryżu. Piekarnik nagrzewamy do 180 C i pieczemy ciasto przez 15-20 min z obciążeniem a następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 10 min. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do lekkiego ostudzenia. W tym czasie przygotowujemy masę jajeczną. Mieszamy 3 żółtka z 2 jajkami, 150 g śmietanki, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i ok 5-6 pokrojonych w paski listków bazylii, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Mozzarellę kroimy w plastry o grubości ok 5 mm i skrapiamy z obu stron octem balsamicznym. 
Wkładamy farsz ze szpinaku pomidorów do upieczonej formy, układamy plastry mozzarelli i wlewamy masę jajeczną do ciasta.
 Quiche umieszczamy na najniższej półce, w piekarniku nagrzanym  do 180 C i pieczemy ok 40 min, do lekkiego zrumienienia wierzchu. W tym czasie przygotowujemy nasz sos balsamiczno-bazyliowy. Do rondelka wlewamy 6 łyżek octu balsamicznego, 3 łyżki cukru brązowego oraz posiekane 5-6 listków bazylii. Gotujemy całość na średnim ogniu aż do zgęstnienia sosu. Quiche podajemy na ciepło lub zimno, udekorowany sosem i listkami świeżej bazylii.

10 komentarzy:

  1. Pyszności!
    Częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota !!! Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie mogę, wygląda zniewalająco :) Masz rację - wyszło genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję pięknie Justynko, ten zestaw smakowy zawsze się sprawdza. Trudno go zepsuć :), pozdrawiam!

      Usuń
  4. o własnie szukałam fajnego przepisu na tarte to jest to ! super

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie czy zamiast kremówki mozna dodać zwykłe mleko lub śmietankę do kawy, bądź jogurt????? super wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można dodać zarówno mleko czy zwykłą śmietanę :)

      Usuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)