wtorek, 22 stycznia 2013

Ekspresowe brownie z liczi

I  znowu będzie trochę słodkiej rozpusty. Zarzekałam, się ze nie piekę i właściwie to nie będzie pieczenie bo jak tu można nazwać mikrofalę piekarnikiem, to byłaby profanacja. Trzy kolejne przepisy będą wynikiem eksperymentów, jakie prowadziliśmy z moim znajomym Piotrem Łozińskim – fotografem, podczas naszego spotkania przy kawce. Ja robiłam 2 minutowe ciastka a Piotr szybko fotografował zanim zdążyły zniknąć ze stołu. Bawiliśmy się przy tym przednio a efekty można obejrzeć poniżej. Było pysznie !

fot. Piotr Łoziński


Ekspresowe brownie  z  liczi
(1 porcja)


·        1 jajko
·        1 łyżeczka mleka
·        2 łyżki jogurtu
·        3 łyżki mąki
·        3 łyżki cukru pudru
·        2 łyżki oleju
·        3 łyżki kakao
·        4 liczi


fot. Piotr Łoziński
Roztrzepujemy jajko, następnie dodajemy mleko i mieszamy. Dodajemy cukier, olej, kakao, mąkę i jogurt. Wszystko mieszamy. Wlewamy połowę masy do salaterki układamy obrane ze skórki 
i pestek liczi a następnie przykrywamy delikatnie resztą ciasta 
i wstawiamy na 2 minuty na najwyższą moc do kuchenki mikrofalowej. Podajemy ciepłe, zaraz po wyjęciu z mikrofali. Możemy udekorować cukrem pudrem, płatkami migdałów i cytrynowym sosem balsamicznym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)