Wczorajsza propozycja grillowanych roladek ze szparagami, bazylią i suszonymi pomidorami w sosie tzatziki, która przygotowana była na nutę włoską można bardzo łatwo zmienić wykwintne danie inspirowane kuchnią francuską.
Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie holenderskim z migdałami
Roladki z kurczaka ze szparagami w sosie holenderskim z migdałami
(3-5 porcji, ok 15 roladek)
- 600 g piersi z kurczaka
- ok 1 kg szparagów (ok 30 większych lub 45 mniejszych szparagów)
- sól himalajska
- ok 5 łyżek płatków migdałów
- ok 15 łodyżek szczypioru do wiązania roladek
- 3 łyżeczki octu winnego cherry (lub balsamicznego)
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka sosu worcester
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml octu z białego wina
- 100 g masła
- 1 cebula
- 8 żółtek
- 3 łyżki cukru
- sól
- pieprz kolorowy
Pierś z kurczaka pokroić na 15 ok 0,5 cm plastrów.
Wymieszać składniki marynaty, dodać do niej posiekaną bazylię. Obtoczyć dokładnie marynatą plastry kurczaka i odstawić na ok pół godziny.
W tym czasie przygotować octową bazę do sosu holenderskiego. Ocet doprawić solą i pieprzem a następnie zagotować z posiekaną cebulą. Gdy objętość octu zmniejszy się o połowę dodać cukier i jeszcze chwilę gotować. Ocet przecedzić przez sito i cebulkę odłożyć do nadziewania roladek.
Ułożyć na desce gałązkę szczypioru, na nią położyć zamarynowany plaster kurczaka, następnie pół łyżeczki cebulki gotowanej w occie i ok 2-3 szparagi, całość zawinąć w roladkę, zawiązać szczypiorkiem i oprószyć całość solą himalajską. Postąpić w ten sam sposób ze wszystkim plastrami kurczaka.
Smażyć roladki ok 5 min z każdej strony na patelni grillowej lub w piekarniku w temp. ok 180 (z funkcją opiekania), aż do zrumienienia się kurczaka lub w grillu elektrycznym przez ok 5 min.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Klarujemy masło, zdejmujemy z niego szumowiny i przecedzamy przez sitko.
W ceramicznym lub blaszanym naczyniu umieścić 8 żółtek z gotowanym octem (ok 10 łyżek) i energicznie wymieszać. Zagotować wodę w garnku, zmniejszyć ogień na minimum i ustawić naczynie z żółtkami na parze i energicznie ubijać jajka. Gdy masa zacznie gęstnieć stopniowo dodawać masło. Sos powinien mieć konsystencję majonezu, wtedy zdejmujemy go z pary wodnej. Sosu nie wolno już potem podgrzewać bo możne się zważyć.
Ciepłe roladki serwujemy z sosem, udekorowane uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)