niedziela, 26 października 2014

Tarte tatin z jabłkami i słonym karmelem

Dzisiaj coś dla miłośników jabłek i słonego karmelu. Pyszna tarta tatin według przepisu Rachel Khoo. Tradycyjne tarty tatin są przygotowywane z karmelowym sosem, ale Rachel łamie zasady i robią ją z sosem bretońskim czyli solonym karmelem. Mnie również przypadła do gustu ta modyfikacja, choćby dlatego że jestem fanką lodów o smaku słonego karmelu. 



Tarte tatin z jabłkami i słonym karmelem
(forma o średnicy ok 25 cm)

  • 2 opakowania ciasta francuskiego 
  • 14-16 małych jabłek naj na szarlotkę (tyle aby ciasno pokryły dno formy)
  • 50 g masła
  • lody do podania
słony karmel:
  • 100 g cukru 
  • 100 g masła
  • 1 płaska łyżeczka soli

Wycinamy z ciasta francukiego dwa koła o średnicy 25 cm, składamy je razem. Powinny mieć wysokość ok 1 cm. 
Wkładamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 30 min, aż się przyrumieni. 
Do rondla o grubym dnie wsypujemy cienką warstwę cukru i stawiamy go na średnim ogniu.Kiedy cukier zacznie się topić wsypujemy kolejną porcję. Powtarzamy czynność, aż cały cukier się roztopi. 
Podgrzewamy karmel nie mieszając go- poruszamy rondlem, wykonując koliste ruchy. Kiedy karmel osiągnie kolor prawie tak ciemny jak coca-cola, zdejmujemy rondel z ognia i natychmiast dodajemy masło i sól i mieszamy. 
Przelewamy karmel do formy na tartę, tak aby pokrył dno i boki formy. 
Układamy na sztorc obrane, wydrążone i pokrojone na połówki jabłka (powinny być ułożone ciasno, ponieważ podczas pieczenia się skurczą). 
Jabłka pieczemy w temp. 180 C przez ok 30 min., aż zmiękną ale nie mogą się rozpadać. 
Wyjmujemy formę z jabłkami i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia, jabłka powinny być na tyle ostudzone aby można było je dotknąć. 
Przed podaniem na wierzch jabłek kładziemy upieczone wcześniej ciasto francuskie i obciążąmy całość dużym talerzem. Odwracamy talerz razem z tarta, tak aby jabłka znalazły się na wierzchu. 
Ciasto podajemy z gałką lodów lub bitą śmietaną.







5 komentarzy:

  1. Mniam jakie pyszności :-) poproszę kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę się częstować :), pozdrawiam

      Usuń
    2. Nie byłem przekonany do słonego karmelu dopóki nie spróbowałem. Lubię wszystko, co jest na słodko, ale okazało się ze słony karmel również jest pyszny.

      Usuń
    3. bardzo się cieszę, że przyczyniłam się do odkrycia nowych smaków, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Fajny pomysł na słodką przekąskę ze słoną nutą.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)