Najłatwiejszy sposób na kosz grzybów z lasu. Smacznego :)
Duszone grzyby leśne z ziemniaczkami
(3-4 porcje)
- 500 g mieszanki grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, koźlarze itp)
- 3 łyżki oleju
- 2 cebule
- ok 200 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- ok 8 dużych ziemniaków
- kilka listków świeżej bazylii
Cebulę pokroić w kostkę. Dodać ją na rozgrzany olej i dusić na patelni pod przykryciem ok 7 min, aż cebula zacznie miękknąć.
Grzyby umyć i osuszuć a następnie pokroić w 0,5 cm paski i dodać do poduszonej cebuli. Doprawić ok 1 łyżeczką soli do smaku oraz pieprzem, Smażyć całość na małym ogniu ok 25 min, często mieszając.
Na koniec dodać smietanę, wymieszać i gotować jeszcze 5 min, ewentulanie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować w posolonej wodzie. Polać ziemniaczki sosem, udekorować listkami świeżej bazylii i podawać na ciepło.
Dary lasu w pysznej odsłonie. Mniam.
OdpowiedzUsuń