niedziela, 21 września 2014

Duszone grzyby leśne z ziemniaczkami

Najłatwiejszy sposób na kosz grzybów z lasu. Smacznego :)


Duszone grzyby leśne z ziemniaczkami
(3-4 porcje)
  • 500 g mieszanki grzybów leśnych (podgrzybki, maślaki, koźlarze itp)
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • ok 200 g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • ok 8 dużych ziemniaków
  • kilka listków świeżej bazylii


Cebulę pokroić w kostkę. Dodać ją na rozgrzany olej i dusić na patelni pod przykryciem ok 7 min, aż cebula zacznie miękknąć.  
Grzyby umyć i osuszuć a następnie pokroić w 0,5 cm paski i dodać do poduszonej cebuli. Doprawić ok 1 łyżeczką soli do smaku oraz pieprzem, Smażyć całość na małym ogniu ok 25 min, często mieszając.  
Na koniec dodać smietanę, wymieszać i gotować jeszcze 5 min, ewentulanie doprawić jeszcze solą i pieprzem.  
W międzyczasie obrać ziemniaki i ugotować w posolonej wodzie. Polać ziemniaczki sosem, udekorować listkami świeżej bazylii i podawać na ciepło.


1 komentarz:

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)