sobota, 15 marca 2014

Kotlety buraczane z kaszą jaglaną i pieczarkami

"Imagolodzy tworzą systemy ideałów i antyideałów, systemy które mają krótki żywot, gdyż każdy z nich zostanie wkrótce zastąpiony przez inny; wpływają one jednak na nasze zachowania, nasze poglądy polityczne, nasze wybory estetyczne, na kolor dywanów w salonie i na dobór książek z równą siłą, co dawne systemy ideologów"  
M. Kundera "Nieśmiertelność"
Kiedyś był modny Kaszpirowski, dzisiaj kasza jaglana, a jutro ? Nie zaszkodzi, ale i na pewno nie pomoże bez zbilansowanej diety. Post o daniu z kaszy powstał po to, aby być trochę tendy, ale głównie dlatego że obiecałam coś wegetariańskiego, no i przede wszystkim dlatego że wyszło smacznie. O tym, że kasza jaglana jest zdrowa wie już każdy kulinarny hipster, wiec nie muszę się rozwodzić na temat jej zalet. Znana jest od wieków w polskiej kuchni, kiedyś nie przywiązywano tak dużej wagi do jej walorów zdrowotnych, ale dzięki imagologom wróciła do łask i ma się świetnie. Bardzo cenną cechą kaszy jest to, że nie zawiera glutenu, dzięki temu może wzbogacić jadłospis osób z celiakią i alergiami. Zawiera rzadko występującą w innych produktach krzemionkę, która jest  zbawienna na stawy. Krzemionka zapewnia też zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci a także utrzymuje naczynia krwionośne w dobrym stanie, zapobiegając odkładaniu się w nich cholesterolu. Zatem zapraszam Was dzisiaj do kulinarnego spa :). Smacznego!



Kotlety buraczane z kaszą jaglaną i pieczarkami
(9 sztuk)

  • ok. 200 g buraków
  • 1 mała czerwona cebula
  • 60 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 90 g słonecznika
  • 120 g szklanka kaszy jaglanej
  • 4 łyżki mąki
  • 30 sezamu
  • 5 łyżek oleju
  • 50 g pestek dyni (plus ok 3 łyżek na posypanie wierzchu kotletów)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
sos:
  • 1 filiżanka śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • sól

pieczone pomidory :
  • 9 pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • rozmaryn suszony lub świeży
  • sól morska
  • oliwa z oliwek
  • mieszanka sałat

Pomidory kroimy na połówki. Układamy skórką do dołu z blasze wysmarowanej oliwą. Oprószamy solą i odrobiną cukru (jeśli mamy kwaśne pomidory) a następnie rozmarynem. Czosnek kroimy na plasterki i układamy na pomidorach. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy przez ok 40 min.
W tym czasie pieczarki kroimy w paski, doprawiamy solą  i smażymy na oliwie z oliwek do zrumienienia, a następnie drobno je siekamy. Gotujemy 120 g kaszy jaglanej. Buraki  i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o grubym oczku.Ugotowaną ciepłą kaszę mieszamy z burakami i cebulą. Prażymy na suchej patelni pestki słonecznika, dyni i sezamu a następnie dodajmy je do masy na kotlety i  dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy 5 łyżek oleju, 4 płaskie łyżki mąki, 2 jajka, 2 łyżki sosu sojowego, sól i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i formujemy dość duże spłaszczone kotlety. Posypujemy po wierzchu pestkami dyni i wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika.  Aby przygotować sos należy wymieszać śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą a następnie odstawić na kilka minut. Ciepłe kotlety podajemy udekorowane sosem w towarzystwie pieczonych pomidorów i sałaty zroszonej kilkoma kroplami oliwy. Idealnie pasują też do gotowanych brokułów polanych sosem czosnkowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)