poniedziałek, 6 stycznia 2014

Makowiec z gruszkami

Witam w Nowym Roku. Z tej okazji proponuje świąteczne ciasto makowe z gruszkami i bakaliami. 
Gigantyczna puszka masy makowej, która została zakupiona do klusek z makiem bez których wigilię można uznać za nieważną, nie zmarnowała się :). Powstał cudowny, pachnący korzennymi przyprawami makowiec z suszonymi śliwkami, płatkami migdałów i skórką pomarańczową. 


Makowiec z gruszkami
(forma ok. 25 na 15 cm)
  • 6 jaj
  • 6 czubatych łyżek bułki tartej
  • ok 600 g masy makowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 plaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • 2 łyżki płatków migdałów
  • 1 szklanka suszonych śliwek
  • 2 gruszki
  • 1 łyżka mąki pszennej








Zmiksować cukier z jajkami tylko do połączenia się składników. Dodać bułkę tartą oraz proszek do pieczenia i wymieszać na małych obrotach. Dodać masę makową, startą gałkę muszkatołową, cynamon, starte goździki oraz skórkę pomarańczową a następnie dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać płatki migdałów i wymieszać. Gruszki obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki a suszone śliwki na połówki. Owoce obsypać mąką. Wysmarować formę masłem i wysypać bułką tartą a następnie wylać masę. Owoce wysypać równomiernie po wierzchu ciasta a następnie suszone śliwki wcisnąć do środka ciasta, tak żeby nie były widoczne. Ciasto piec w nagrzanym do 180 C piekarniku przez pk. 60 min (do suchego patyczka). 



3 komentarze:

  1. SUPER PRZEPIS. CIASTO WYSZŁO PYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wyśmienite :) Polecam! dziękuję za rewelacyjny przepis. Monika

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)