Ciąg dalszy Gordona, tym "Szef kuchni po godzinach" zainspirował mnie do przygotowania ryby. W oryginalnym przepisie Gordona był leszcz, a że trudno spotkać leszcza u nas zastąpiłam go pstrągiem. Już w XIX w. Pani Beeton faszerowała ryby mięsem mielonym, zatem sposób na rybę jest sprawdzony i bardzo smaczny, a plasterki boczku nie tylko zabezpieczają farsz w środku, ale nadają rybce pyszny wędzony aromat. Pycha!
Pstrąg faszerowany mięsem zawijany w boczek*
(2 porcje)
- 2 pstrągi wypatroszone, bez łusek
- 20 cienkich plastrów boczku
- oliwa z oliwek, do skropienia
- kilka gałązek tymianku
- 4 ząbki czosnku, przepołowione w łupinach
- cząstki cytryny do podania
farsz:
- 200 g mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
- listki z 2 gałązek tymianku
- garść posiekanego szczypiorku
- szczypta pieprzu kajeńskiego
- kilka kropel soku z cytryny
Rozgrzej piekarnik do 220 C. Połącz ze sobą składniki farszu i odstaw na bok.
Oczyść ryby i osusz je papierowym ręcznikiem. Posyp solą i pieprzem, po czym nałóż farsz do ich wnętrz.Na środku ułóż rybę i zwiń, przekładając plastry raz z prawej, raz z lewej strony, by zabezpieczyć w środku farsz. Ułóż nafaszerowane i owinięte boczkiem ryby na 1 dużej blasze lub 2 małych blachach do pieczenia.
Skrop na wierzchu oliwą z oliwek , posyp solą i ułóż gałązki tymianku oraz połówki ząbków czosnku. Piecz 25-30 min, przewracając w połowie pieczenia na drugą stronę, aż boczek zrumieni się na złotobrązowo i będzie chrupiący, natomiast ryba będzie upieczona. Podawaj, jeśli lubisz z cząstkami cytryny.
* w oryginalnym przepisie z książki "Szef kuchni po godzinach" Gordona Ramsaya był leszcz zamiast pstrąga.
Genialny pomysł na rybę! Pstrąg wyszedł pyszny, nie ma przy nim dużo do roboty, a do tego rezultat w pełni rekompensuje czas spędzony w kuchni. Polecam!
OdpowiedzUsuń