Dawno już nie publikowałam propozycji śniadaniowych i właśnie dzisiaj postanowiłam się poprawić w tym zakresie. Stało się to za sprawą pewnego nieoficjalnego konkursu na danie z pomidorów. Zainspirowana pomysłem Mai, mojego guru tangowego ;-) zrobiłam dzisiaj na śniadanie pomidorki zapiekane z jajkiem, pieczarkami i serem pleśniowym. Pomysł na śniadanie genialny i bardzo prosty.
Pomidory zapiekane z jajkiem, pieczarkami i serem pleśniowym
(2 porcje)
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 2 pieczarki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 40 g sera pleśniowego niebieskiego
- 1 ząbek czosnku
- 2 gałązki tymianku
- olej do smażenia
- sól morska
- pieprz kolorowy
Myjemy pomidory a następnie w górnej część , tak gdzie jest ogonek wycinamy duży otwór i wydrążamy pestki. Nacieramy pomidory od środka solą morską i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy pieprzem.
Układamy na dno gałązki tymianku, a na nich plasterki sera pleśniowego. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy do zrumienienia posiekane w kosteczkę pieczarki. W tym czasie włączamy też piekarnik i nagrzewamy go do 180 C. Usmażone pieczarki układamy na warstwie sera a następnie do każdego pomidora wlewamy ostrożnie aby nie uszkodzić żółtka rozbite jajko.
Doprawiamy całość solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wstawiamy pomidory do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 min.
Układamy na dno gałązki tymianku, a na nich plasterki sera pleśniowego. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy do zrumienienia posiekane w kosteczkę pieczarki. W tym czasie włączamy też piekarnik i nagrzewamy go do 180 C. Usmażone pieczarki układamy na warstwie sera a następnie do każdego pomidora wlewamy ostrożnie aby nie uszkodzić żółtka rozbite jajko.
Doprawiamy całość solą i pieprzem oraz posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Wstawiamy pomidory do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)