środa, 31 lipca 2013

Zupa brokułowa z serem stilton i gruszkami

Pierwszy raz zrobiłam zupę z brokuła.. wydawał mi się zbyt delikatny, można powiedzieć że nawet mdły w smaku aby robić krem z nim w roli głównej. Po raz kolejny nie zawiodłam się na wspaniałym przepisie Gordona Ramsaya. Ta wyrafinowana, ale bardzo prosta w przygotowaniu zupa idealnie nadaje się na przystawkę podczas uroczystych przyjęć. Pięknie wygląda i pięknie smakuje. Idealne połączenie ostrego sera pleśniowego z delikatnym brokułem i słodką gruszką, a do tego jeszcze prażone migdały. Niebo w gębie. Zupę można bez problemu przygotować dzień przed podaniem, tylko gruszki Ramsay poleca robić tuż przed podaniem. W oryginale zupa jest przygotowywana z serem stilton ale równie dobrze sprawdza się tutaj nasz poczciwy polski lazur, ważne aby ser był z typu niebieskich. 

Zupa brokułowa z serem stilton i gruszkami
(4 porcje)
  • 2 duże główki (ok 1 kg) brokułów 
  • 800 ml bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • 100 g sera stilton (lub innego niebieskiego pleśniowego)
  • 2 twarde i dojrzałe gruszki
  • 25 g masła
  • garść płatków migdałów do przybrania
  • dodatkowy ser stilton (lub inny pleśniowy niebieski) do przybrania

Podziel brokuły na różyczki. Nie marnuj stwardniałych końcówek - obierz je ze skóry, posiekaj miękki środek i gotuj z różyczkami.
W rondlu średniej wielkości zagotuj 800ml bulionu. Dodaj do niego brokuły i przykryj. Gotuj ok 3-4 min, aż brokuły staną się miękkie, jednak nadal będą miały intensywnie zielony kolor. Dodaj ser pleśniowy i zblenduj na gładką masę,a następnie dopraw do smaku solą. Ser jest dość słony wiec należy spróbować krem przed doprawieniem, bo być może nie będzie takiej potrzeby. 
Obierz gruszki, przekrój je wzdłuż na pół i usuń gniazda nasienne. Rozpuść w rondlu masło i włóż do niego połówki gruszek. Smaż gruszki 1-2 min z każdej strony, polewając je roztopionym masłem, aż ich brzegi się zrumienią. Smaż jeszcze 3 min, następnie przełóż na talerz i osącz z nadmiaru masła. 
Podawaj zupę podgrzaną do ciepłych misek i na środku ułóż połówki gruszek. Posyp dodatkowym serem i prażonymi płatkami migdałów migdałami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)