czwartek, 2 maja 2013

Sałatka z wieprzowiną w orientalnej marynacie z pomarańczą, orzechami i sezamem w sosie słodko-kwaśnym chili

 Kiedyś będąc na diecie, nie wiem czy można w to uwierzyć, ale kiedyś bardzo dawno temu próbowałam czegoś takiego jak dieta  ;-). W jadłospisie miałam kurczaka  bez przypraw i owoc, to była straszna dieta kopenhaska ;-). Nie mając zbyt dużego wyboru w składnikach i przyprawach, w domu były akurat tylko pomarańcze, ugotowałam nieszczęsnego kurczaka, pokroiłam w kawałki i wymieszałam z cząstkami pomarańczy. Nie wiem czy byłam, aż tak głodna ze zjadałam ze smakiem ale uznałam ze skoro samo mięso z pomarańczą bez dodatków i  przypraw nadaje się do zjedzenia to jak genialnie może smakować dobrze przyprawione w sałatce, z pysznym sosem. Tak własnie powstała sałatka z wieprzowiną w orientalnej marynacie z pomarańczą w sosie słodko-kwaśnym z chili.


Sałatka z wieprzowiną w orientalnej marynacie z pomarańczą, orzechami i sezamem w sosem słodko-kwaśnym chili
(2 porcje)
  • 2 pomarańcze
  • 100 g miksu sałat z roszponką
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżeczka sezamu
  • 6 pieczarek
  • 200 g wieprzowiny
  • olej do smażenia pieczarek

Marynata do wieprzowiny:
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 czubata  łyżeczka curry 
  • 2 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta chili
  • sól

Sos słodko kwaśny z chili (można zastąpić kupowanym sosem słodkim chili np. Tao Tao):
  • 2 płaskie  łyżki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki soku z ananasa
  • 2-3 łyżki keczupu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ok 3-4 łyżki wody do rozrobienia mąki
  • kawałek chili suszonego w strąku 


Mięso pokroić w paski i wmieszać z olejem, imbirem, tymiankiem, curry, czosnkiem, słodką papryką, chili, miodem, octem winnym i solą. Odstawić mięso w marynacie na 1 h. W tym czasie przygotować sos słodko  kwaśny tak jak w przepisie na kurczaka w sosie słodkokwaśnym, dodając do niego chili do smaku, najlepiej poszatkowane suszone chili w strąku. W rondelku lub patelni należy skarmelizować brązowy cukier, następnie dodać sok ananasowy i gotować na małym ogniu aż do rozpuszczenia się cukru. Potem dodajemy ketchup,ocet ryżowy i chili i gotujemy przez 3-4 min. Na końcu zagęszczamy sos mąką ziemniaczaną rozrobioną wodą i chwilę gotujemy.  Obrać pomarańcze ze skórki i okroić z białych błon wierzch owocu, a następnie pokroić w plastry o grubości 1- 1,5 cm. Udusić na oleju pieczarki pokrojone w cienkie plasterki przyprawione solą. Mięso grilllować na dużym ogniu bez oleju. Orzechy włoskie zgnieść w moździerzu  wymieszać z sezamem i uprażyć na suchej patelni. Ułożyć sałatę na talerzu a na niej plastry pomarańczy, dodać mięso i pieczarki. Całość polać sosem słodko-kwaśnym  i posypać uprażonymi orzechami z sezamem. 

Piechotą do lata...

2 komentarze:

  1. ale pychotki... mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak pychotki :), pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)