Zanim zrobię pavlovę jak na szanującego blogera przystało przedstawię mój autorski przepis na ciasto pt. "co mi zostało w lodówce". Otwarta butelka maślanki, otwarty słoik z żurawiną, która potrzebna była do ciasta drożdżowego, jabłuszka no i to co jest zawsze czyli mąka, jajka i przyprawy. Do dzieła!
Maślankowy
cynamonowiec z jabłkami i żurawiną
(tortownica 30 na 15 cm)
(tortownica 30 na 15 cm)
ciasto maślankowe:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 szklanka maślanki
- 1 opakowanie cukru waniliowego ok 7 g
- ½ szklanki oleju
- 2 żółtka
- 4-5 dużych jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta startych goździków
- 150 g konfitury z żurawiny
beza:
- 4 białka
- ½ szklanki cukru pudru
- szczypta soli
ciasto kruche :
- 1 szklanka mąki
- 1 żółtko
- 1/3 szklanki cukru pudru ok 50 g
- 70 g zimnego masła
- szczypta cynamonu
Należy zacząć od wyrobienia ciasta na kruchy wierzch, ponieważ trzeba będzie je schodzić w zamrażalniku. Jedną szklankę mąki przesianej przez sitko wysypać na blat,
dodać jedno żółtko, 1/3 szklanki cukru pudru i pokrojone w kostkę 70 g zimnego masła. Zagniatać ciasto ok 5 min, tak aby się nie
przyklejało do rąk, uformować kulkę, zawinąć folią spożywczą i wstawić do
zamrażalnika na ok 40 min. W tym czasie przygotować ciasto maślankowe. W tym celu przesiać przez sitko dwie szklanki mąki i dodać wszystkie suche składniki oprócz cukru, czyli jedną łyżeczkę proszku do
pieczenia, łyżeczkę sody, płaską łyżeczkę
soli oraz płaską łyżeczkę startego cynamonu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyptę goździków, a następnie wszystko wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać
dokładnie mokre składniki, czyli szklankę maślanki, ½ szklanki oleju i dwa żółtka. Do mokrych składników dodać połowę szklanki cukru białego i jedno opakowanie cukru waniliowego i dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, obrać ze skórki i
pokroić na ósemki a następnie posypać 1 łyżką cukru pudru oraz 1 łyżeczką cynamonu i odstawić na chwilę.
W tym czasie w oddzielnym
naczyniu ubić białka z połową szklanki cukru pudru i szczyptą soli, odstawić. Należy uważać, aby przy oddzielaniu białek od żółtek, do białek nie dostała się ani kropelka żółtka. Wracamy teraz do ciasta maślankowego i mieszamy przez 1-2 minuty łyżką mokre składniki ciasta maślankowego z suchymi, tylko do połączenia się składników nie przejmując się grudkami i nie używając miksera.
Wysmarować formę masłem i obsypać bułką tartą, a następnie wylać całość ciasta maślankowego. Na ciasto maślankowe wyłożyć konfiturę żurawinową i na niej układać ciasno kawałki jabłek z cynamonem, tak aby pokryły całą powierzchnię.
Warstwę jabłek pokryć równomiernie ubitymi białkami. Wyjąć kulkę ciasta z
zamrażalnika i ścierać nad na grubym oczku tak aby pokryć równomiernie
całą warstwę ubitych białek.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10 min w temp. 200 C potem zmniejszamy do 180 C
i pieczemy przez 30 min, i jeszcze raz zmniejszyć do 160 C i pieczemy jeszcze ok. 15 min. Pod koniec zaglądamy i sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.Smakuje idealnie na zimno i ciepło. Ja nie doczekałam do wystygnięcia ciasta ;-). Można je też delikatnie podgrzać i podawać z lodami waniliowymi, cynamonowymi lub malinowymi.
Bardzo ładne to Twoje ciacho :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam :)
UsuńSuper przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdziękuję :), weekendowe eksperymenty w kuchni przyczyniają się do wielkich odkryć :)
Usuńnie ma to jak umieć talent kulinarny, ehhh... gdybym to ja miała taki dar...
OdpowiedzUsuńzapewniam, że trzeba mieć tylko potrzebne składniki, postępować z instrukcją a jeśli będą pytania to służę pomocą :), pozdrawiam
UsuńPyszne to ciasto, warto spróbować !
OdpowiedzUsuńtak :). pozdrawiam !
Usuń