niedziela, 26 maja 2013

Maślankowy cynamonowiec z jabłkami i żurawiną

Zanim zrobię pavlovę jak na szanującego blogera przystało przedstawię mój autorski przepis na ciasto pt. "co mi zostało w lodówce".  Otwarta butelka maślanki, otwarty słoik z żurawiną, która potrzebna była do ciasta drożdżowego, jabłuszka no i to co jest zawsze czyli mąka, jajka i przyprawy. Do dzieła! 



Maślankowy cynamonowiec z jabłkami i żurawiną
(tortownica 30 na 15 cm)
ciasto maślankowe:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ok 7 g
  • ½ szklanki oleju
  • 2 żółtka
  • 4-5 dużych jabłek
  • 1  łyżeczka cynamonu
  • 1/3  łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta startych goździków
  • 150 g konfitury z żurawiny 

beza:
  • 4 białka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

ciasto kruche :
  • 1 szklanka mąki
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru pudru ok 50 g
  • 70 g zimnego masła
  • szczypta cynamonu

Należy zacząć od wyrobienia ciasta na kruchy wierzch, ponieważ trzeba będzie je schodzić w zamrażalniku. Jedną szklankę mąki przesianej przez sitko wysypać na blat, dodać jedno żółtko, 1/3 szklanki cukru pudru i pokrojone w kostkę 70 g zimnego masła.  Zagniatać ciasto ok 5 min, tak aby się nie przyklejało do rąk, uformować kulkę, zawinąć folią spożywczą i wstawić do zamrażalnika na ok 40 min. W tym czasie przygotować ciasto maślankowe. W tym celu przesiać przez sitko dwie szklanki mąki i dodać wszystkie suche składniki oprócz cukru, czyli jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę sody, płaską łyżeczkę soli oraz płaską łyżeczkę startego cynamonu,  1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej i szczyptę goździków, a następnie wszystko wymieszać. W oddzielnej misce wymieszać dokładnie mokre składniki, czyli szklankę maślanki, ½ szklanki oleju i dwa żółtka. Do mokrych składników dodać połowę szklanki cukru białego i jedno opakowanie cukru waniliowego i dokładnie wymieszać.  Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na ósemki a następnie  posypać 1 łyżką cukru pudru oraz 1 łyżeczką cynamonu i odstawić na chwilę. 
W tym czasie w oddzielnym naczyniu ubić białka z połową szklanki cukru pudru i szczyptą soli, odstawić. Należy uważać, aby przy oddzielaniu białek od żółtek, do białek nie dostała się ani kropelka żółtka. Wracamy teraz do ciasta maślankowego i mieszamy   przez 1-2 minuty łyżką mokre składniki ciasta maślankowego z suchymi, tylko do połączenia się składników nie przejmując się grudkami i nie używając miksera.  
Wysmarować formę masłem i obsypać bułką tartą, a następnie wylać całość ciasta maślankowego. Na ciasto maślankowe wyłożyć konfiturę żurawinową i na niej układać ciasno kawałki jabłek z cynamonem, tak aby pokryły całą powierzchnię. 
Warstwę jabłek pokryć równomiernie ubitymi białkami. Wyjąć kulkę ciasta z zamrażalnika i ścierać nad na grubym oczku tak aby pokryć równomiernie całą warstwę ubitych białek. 
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez  10 min w temp. 200 C potem zmniejszamy do 180 C i pieczemy przez 30 min, i jeszcze raz zmniejszyć do 160 C i pieczemy jeszcze ok. 15 min. Pod koniec zaglądamy i sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.Smakuje idealnie na zimno i ciepło. Ja nie doczekałam do wystygnięcia ciasta ;-). Można je też delikatnie podgrzać i podawać z lodami waniliowymi, cynamonowymi lub malinowymi. 


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję :), weekendowe eksperymenty w kuchni przyczyniają się do wielkich odkryć :)

      Usuń
  2. nie ma to jak umieć talent kulinarny, ehhh... gdybym to ja miała taki dar...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniam, że trzeba mieć tylko potrzebne składniki, postępować z instrukcją a jeśli będą pytania to służę pomocą :), pozdrawiam

      Usuń
  3. Pyszne to ciasto, warto spróbować !

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)