Sałatka ze schabem w jałowcu z miodowym ogórkiem, dziugasem i prażonymi migdałami w sosie winegret
- 1 plaster schabu ok. 70 g
- Ok 50 g mieszanki sałat
- Ok 20 plasterków ogórka
- Ok 30 g sera gorgonzola
- Ok 60 g mieszanki sałat
- 1 łyżka migdałów
- 4 pomidorki koktajlowe
- ¼ papryki czerwonej
- 1 łyżka startego sera dziugas
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Marynata:
- 1 łyżeczka jałowca
- ¼ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki papryki słodkiej
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka octu winnego
- ½ łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu winnego
Schab kroimy w paski i marynujemy w chili, papryce słodkiej,
ziołach prowansalskich, oliwie, occie winnym i jałowcu, odstawiamy na 30 min. W
tym czasie moczymy ogórki przez 15 min w 2 łyżeczkach miodu i dwóch łyżeczkach
octu, doprawione szczypta soli.
Sos przygotowujemy w oddzielnej szklance
mieszając musztardę, oliwę, miód i ocet.Układamy na talerzu sałatę,
zamarynowane w miodzie i occie ogórki, pomidorki pokrojone na połówki i paprykę
pokrojoną w cienkie paski. Ser gorgonzola kroimy w kostkę i dodajemy do
sałatki. Mięso grillujemy na patelni bez oleju. Obrane z łupin migdały rozgniatamy w moździerzu i prażymy na patelni bez oleju.
Ciepłe mięso dodajemy do sałatki, całość polewamy sosem,
posypujemy świeżo-uprażonymi migdałami, ziołami prowansalskimi i dziugasem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)