środa, 24 kwietnia 2013

Sałatka ze schabem w jałowcu z miodowym ogórkiem, dziugasem i prażonymi migdałami w sosie winegret




Sałatka ze schabem w jałowcu z miodowym ogórkiem, dziugasem i prażonymi migdałami w sosie winegret
  • 1 plaster schabu ok. 70 g
  • Ok 50 g mieszanki sałat
  • Ok 20 plasterków ogórka
  • Ok 30 g sera gorgonzola
  • Ok 60 g mieszanki sałat
  • 1 łyżka migdałów
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • ¼ papryki czerwonej
  • 1 łyżka startego sera dziugas
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Marynata:
  • 1 łyżeczka jałowca
  • ¼  łyżeczki  chili
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  •  3 łyżki oliwy,
  •  1 łyżka octu winnego
Sos winegret:

  • ½ łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu winnego


Schab kroimy w paski i marynujemy w chili, papryce słodkiej, ziołach prowansalskich, oliwie, occie winnym i jałowcu, odstawiamy na 30 min. W tym czasie moczymy ogórki przez 15 min w 2 łyżeczkach miodu i dwóch łyżeczkach octu, doprawione szczypta soli.
Sos przygotowujemy w oddzielnej szklance mieszając musztardę, oliwę, miód i ocet.Układamy na talerzu sałatę, zamarynowane w miodzie i occie ogórki, pomidorki pokrojone na połówki i paprykę pokrojoną w cienkie paski. Ser gorgonzola kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Mięso grillujemy na patelni bez oleju. Obrane z łupin migdały rozgniatamy w moździerzu i prażymy na patelni bez oleju. 

Ciepłe mięso dodajemy do sałatki, całość polewamy sosem, posypujemy świeżo-uprażonymi migdałami, ziołami prowansalskimi i dziugasem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz swój komentarz :)