Kilka razy próbowałam zrobić pizzę i zawsze coś mi w niej nie pasowało. Nie bez powodu sieciówki reklamują się "naszym sekretem jest ciasto". To prawda ciasto w pizzy jest chyba najważniejsze i to, które zrobiłam wczoraj jest bliskie temu, które jadłam we Włoszech. Nie bez znaczenia są też proporcje składników na pizzy i kolejność ich nakładania. Pewnie będę w przyszłości jeszcze udoskonalać poniższy przepis, ale na dzień dzisiejszy uważam, że jest najlepszy. Podejmę się też próby odtworzenia przepisu na ciasto z Non solo albo Mela Verde, to są moje dwie ulubione knajpy serwujące pizzę w Warszawie, ale wydaje mi się że nie będzie to do końca możliwe z uwagi na brak pieca. Niestety z uwagi na nie za dużą pojemność żołądka i brak czasu nie zdążyłam spróbować pizzy będąc w jej ojczyźnie, w Neapolu. Bardzo żałuję :(((.. Najstarszym rodzajem pizzy jest pizza marinara. Nazwa wskazywałaby, że jest to pizza z owocami morza. Nic bardziej mylnego :). Pomimo, że współcześnie rzeczywiście zamawiając w restauracjach, szczególnie w Polsce, marinarę dostaniemy pizzę z krewetkami, tuńczykiem czy anchois, to tradycyjna marinara, którą pałaszowali ludzie morza zawijający do portu w Neapolu składała się tylko z placka ozdobionego pomidorami, oregano, czosnkiem, oliwą z oliwek i bazylią. Drugą pizzą z tradycjami jest margherita. Jej narodziny przypisuje się piekarzowi Raffaele Esposito, który przygotował ją na cześć odwiedzającej w 1889 r Neapol królowej Włoch Małgorzaty. Kucharz przygotował piękny placek z pomidorami, serem mozarella i bazylią reprezentujcymi narodowe barwy Włoch. Pizzę tą na cześć królowej nazywano margheritą i do dziś jest to jedna z najpopularniejszych i najprostszych wersji pizzy. .
Moja pizza jest zdecydowanie polską pizzą bo ugina się od dodatków ale myślę, że posmakuje najbardziej wybrednym smakoszom. Robiłam ją wczoraj i odgrzewana w piekarniku przez 5-7 min na 180 C, też smakuje bosko..mmmm.....właśnie zagryzam przy pisaniu tego posta :).
(2 duże pizze o średnicy ok.30 cm)
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 15 g drożdży świeżych
- ½ łyżki soli
- 300 ml wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
Sos:
- ½ cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek z bazylią
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki oregano
- 1 pomidor
- Ok 150 ml przecieru pomidorowego
- Sól
- Pieprz
- ok 10 suszonych pomidorów
- 90 g szynki
- 70 g salami
- ½ papryki czerwonej
- ok. 10 pieczarek
- ok. 15 oliwek zielonych
- 2 łyżki kukurydzy
- ok .200 gr sera mozarella rozdrobnionego
- ok. 400 gr sera gouda
- ok. 50 gr sera gorgonzola
ciasto po 45 minutach wyrastania... |
Przesiać przez sito mąkę i dodać do niej sól. W ciepłej
wodzie rozmieszać drożdże, a następnie dodać do niej miód, oliwę z oliwek. Wlać
miksturę do mąki i ugniatać ok 10 min do wyrobienia się ciasta tak, aby nie
kleiło się do rąk. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 40-60 min.
W tym
czasie przygotowujemy sos do pizzy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z bazylią i
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy ok 2 min. Dodajemy
pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i smażymy do zeszklenia się.
Następnie
dodajemy koncentrat, przecier i pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.
Doprawiamy miodem , solą, pieprzem i oregano i gotujemy ok 10-15 min, aż składniki ładnie się połączą i pomidory zmiękną. Sos odstawiamy do ostygnięcia
i bierzemy się do przygotowania składników na ciasto. Pieczarki myjemy i kroimy
w cieniutkie piórka, odsączamy kukurydzę, pomidory suszone kroimy w paski i
ścieramy ser gouda i kroimy na małe kawałki gorgonzolę.
ciasto po 3 min wyrabiania |
Wracamy do ciasta,
sprawdzamy czy nam wyrosło i ponownie wyrabiamy ok 3 min, żeby usunąć
pęcherzyki powietrza. Ciasto kroimy na pół (powinien nam wyjść duży placek z
każdej połówki) a następnie z każdej połówki formujemy rękami i wałkiem placek o grubości ok 5-7 mm.
Piekarnik
rozgrzewamy na max czyli ok 250 C. Blachę wysypujemy mąką i układamy na niej
uformowany placek który oprószamy z wierzchu mąką i smarujemy sosem
pomidorowym. Następnie posypujemy serem żółtym, układamy pieczarki, paprykę i
posypujemy kukurydzą. Solimy warzywa na pizzy. Następnie nakładamy wędliny,
suszone pomidory,oliwki i ser gorgonzola. Pokrywamy wszystko startym serem
gouda i mozarellą. Pieczemy pizzę ok 10-15 min na niższej półce w temp 250 C.
Pizzę podajemy z sosem pomidorowym którym smarowaliśmy ciasto.
Wreszcie!!! Zastosowałem powyższy przepis na ciasto i po raz pierwszy w życiu wyszło mi takie jak chciałem; w ogóle się nie kleiło, pięknie się upiekło i było pyszne. Nie wiem czy to kwestia dobranych proporcji, czy może ta łyżeczka miodu to sprawiła :)
OdpowiedzUsuńcieszę się Twoim sukcesem :),smacznego i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń